Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Goudparkieten - Eieren uitbroeden met de broedmachine - Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
<<< vorige


dirkp106
Website Member
Posts :84

Website Member
2014-12-08 - 20:02:34 send message to dirkp106

temperatuur zou ik houden op 37.2 ° vocht tussen 40 en 50 %.
Op die manier doe ik het ook met andere papegaaien.


pietsus
Website Member
Posts :198

Website Member
2014-12-08 - 21:24:34 send message to pietsus

Oke, bedankt.

Mvg Pieter


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2014-12-09 - 01:55:34 send message to Karel

Hoewel inderdaad enigszins off-topic, is de vraag of eieren volgens de Nederlandse wet bij de ouders mogen worden weggenomen om deze kunstmatig uit te broeden zeer relevant.

Zoals Rupicola aangeeft worden eieren in de betreffende wet niet genoemd en is er slechts sprake van het al dan niet te vroeg scheiden van de jongen van de ouders. Daarmee lijkt de kous af.

Antonia wijst hierop echter naar de mogelijke bedoeling van de wet en die is ook naar mijn mening niet geheel duidelijk. Immers, waarom zou je de jongen niet vroeg van de ouders mogen scheiden? Bedoelt de wetgever te zeggen dat dat slecht is voor de jongen of juist voor de ouders?

In het eerste geval (slecht voor de jongen), moet ik Antonia gelijk geven. Als handopfok slecht is voor de jongen, dan geldt dat des te meer voor jongen die al vanuit het ei met de hand worden opgevoed.

In het tweede geval (slecht voor de ouders) zou het verwijderen van eieren minder slecht voor de ouders zijn, dan het verwijderen van de jongen. En daar is wel wat voor te zeggen, aangezien de ouders zich in deze situaties in twee verschillende hormonale stadia bevinden en het verwijderen van de eieren vrijwel zeker als minder "pijnlijk" zullen ervaren. Bovendien doen we dat met kippen met het grootste gemak en zonder medelijden of wroeging.

Kortom, ik vermoed dus sterk dat als het zover mocht komen, er naar de geest van de wet en niet naar de letter van de wet zal worden beslist en dat het verwijderen van eieren met het doel de jongen met de hand op te voeden in principe ook niet is toegestaan.
In principe, omdat het noodzakelijk scheiden van jongen (en mogelijk dus ook eieren) van de ouders wél is toegestaan als er gevaar dreigt voor de ouders of jongen (en/of eieren) ingeval je dat zou nalaten.

Het verwijderen van eieren om deze met de broedmachine uit te broeden en de kuikens na uitkomen terug te leggen bij de ouders, lijkt mij overigens ook geen enkel probleem.




pietsus
Website Member
Posts :198

Website Member
2014-12-09 - 11:26:47 send message to pietsus

In mijn vraag stond enkel iets over het uitbroeden!
Over handopfok heb ik niets gevraagd.
Bij mijn weten is uitbroeden van eieren nog nergens ter discussie gekomen.
Gelukkig maar, anders was de spix ara snel uitgestorven.

Mvg Pieter


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2014-12-09 - 11:28:02 send message to rupicola

De wetgever heeft mijns inziens een heel duidelijk doel gehad, namelijk het (terecht) tegengaan van de vele excessen rond de handel in babypapegaaitjes. Daarmee zeg ik overigens niet dat de uitvoering daarvan nu zo geweldig doordacht is.
In de regelgeving (besluit houders van dieren, artikel 1.20) worden 12 categorieën dieren genoemd, waarbij ten aanzien van vogels uitsluitend papegaaiachtigen worden genoemd en daarmee een duidelijke aanwijzing voor de doelstelling, die overigens ook door de staatssecretaris als zodanig is aangegeven.
Het weghalen/scheiden van eieren is waarschijnlijk om diverse redenen niet strafbaar gesteld. Een van die redenen zal ongetwijfeld te maken hebben met de onduidelijke scheidslijn van de status van het embryo, ofwel wanneer is een ei een ei en op welk moment hebben we te maken met een jong dier.
Het met de hand opfokken van jonge vogels is eveneens niet strafbaar gesteld. Dit heeft o.a. te maken met de zorgplicht van houders van dieren, hetgeen elkaar bij strafbaarstelling al gauw zou ‘bijten’.
Handopfok als zodanig is overigens ook niet echt een issue, want het maakt voor een jong dier in feite niet veel uit wie of wat gedurende de eerste levensweken het voedsel aanreikt.
Het cruciale punt ligt namelijk in de periode daarna . . . de inprentingsfase.
Het onthouden van socialisatie met soortgenoten (hetgeen bij particulieren vrijwel per definitie het geval is als het gaat om de handel in handtamme babypapegaaien en parkieten) veroorzaakt een situatie waarbij de ontwikkeling van ongewenst afwijkend gedrag zich bijzonder gemakkelijk voordoet.
n.b. Vele particulieren hangen hun handopfokactiviteiten maar wat graag op aan het gegeven dat grote bekende parken/fokkerijen dit ook met regelmaat toepassen. Het cruciale verschil is echter dat die jonge dieren gedurende voornoemde periode doorgaans wel op de juiste wijze worden gesocialiseerd, door ze langdurig met soortgenoten of binnen een groep andere papegaaiachtigen te huisvesten en ze als zodanig een aanzienlijk grotere mate aan natuurlijke gedragingen mee te geven.

Voor wat betreft al dan niet nadelige gevolgen voor ouderdieren als gevolg van het verwijderen van eieren en of jonge dieren zal nog veel aanvullend onderzoek moeten worden gedaan.
Tenzij iemand hieromtrent zinvolle resultaten kan presenteren uiteraard. wink ;)


J.ten Wolde
Website Member
Posts :229

Website Member
2014-12-09 - 12:07:32 send message to J.ten Wolde

Als de ouden de jongen niet voeren is er iets met het jong aan de hand, dus waarom dat jong dan met de hand op voeden met alle gevolgen van dien.


parrotmaniak
Website Member
Posts :581

Website Member
2014-12-09 - 21:02:07 send message to parrotmaniak

Als bij mijn vogels de jongen niet gevoerd worden ,of als de eieren niet bebroed worden doe ik alles wat mogelijk is om de jongen te redden .is dit nou via pleeg ouders ,broedmachine of handopvoeding maakt mij niets uit ,ook niet of het wel of niet mag.
Als de jongen groot zijn en tussen de rest vliegen is er niets meer aan de hand en is de tamheid snel verdwenen ,en zijn de vogeltjes blij dat ze vliegen,en daar gaat het toch om?


johnveraart
Website Member
Posts :77

Website Member
2014-12-10 - 15:49:11 send message to johnveraart

het is weer typisch nederland,we maken nieuwe wetgeving en komen er achteraf achter dat het totaal niet te controleren valt,weer een hoop belasting geld door het putje.


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2014-12-10 - 19:19:16 send message to rupicola

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

. . . maar adverteren met baby papegaaien is toch duidelijk lastiger geworden en bovendien weet je niet altijd zeker wie je als 'koper' aan de deur krijgt.


tenslotte nog een laatste opmerking over dit onderwerp:

Individuele gevallen zijn bijzonder lastig te traceren en zullen bovendien nog wel een juridische uitweg (ŕ la hiervoor genoemd) vinden.

Bij het regelmatig aanbieden en/of voorhanden hebben van grotere aantallen babypapegaaien wordt het een stuk lastiger om een 'noodgevalletje' uit te leggen.


dundieje
Website Member
Posts :234

Website Member
2014-12-10 - 20:07:50 send message to dundieje

Er zijn verschillende goede boeken betreffende kunstbroed / handopfok.

Kunstbrut und Handaufzucht von Papageien und Sittichen ( Matthias Reinschmidt ) ISBN 3-9805291-6-9

Parrot incubation procedures ( Rick Jordan ) ISBN 0-9692640-7-0

Parrots handfeeding & nursery management (Howard Voren- Rick Jordan ) ISBN 1-895270-10-3

Een ei moet tijdens het broedproces tussen de 15 en 20% in gewicht afnemen.dit is te bereiken met de lucht vochtigheid.

Een broedmachine staat het best op een plaats waar de temperatuur constant is,des te beter is de temperatuur in de broedmachine, op de juiste temperatuur te houden.



Pagina : 1 2
<<< vorige

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 128 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede