Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > 1 Vandaag: Inspectie: NL'se vogels massaal uit natuur geroofd Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : 1 Vandaag: Inspectie: NL'se vogels massaal uit natuur geroofd
Rik
Oud Lid
Posts :1398

Oud Lid
2016-05-16 - 16:02:36

Maandag 16 mei 2016

Tienduizenden Nederlandse vogels worden jaarlijks in de natuur gevangen en illegaal verhandeld, onder meer op ruim 400 vogelmarkten in ons land. Dat kan omdat er vrijwel niet wordt gecontroleerd op herkomst. Dat zegt de Landelijke Inspectiedienst voor de dierenbescherming tegen EenVandaag.

Vinken, merels, eksters of puttertjes worden massaal in parken, bossen en achtertuinen gevangen voor de verkoop. Nederland kent een levendige vogelhandel met ruim 400 vogelmarkten per jaar, waarvan in veel gevallen onduidelijk is waar de vogels vandaan komen. Volgens inspecteur Eduard Opperman gaat het vaak om geroofde vogels uit de Nederlandse natuur.

De roof en handel in vogels is lucratief. Vooral de zangvogels zijn populair, zo levert een koppel vinken al snel 80 euro op. Een zeldzame soort kan 500 euro per vogel opleveren. Volgens de flora- en faunawet mogen alle vogels die in Nederland voorkomen, alleen gehouden worden als de dieren in gevangenschap zijn geboren. Maar in de praktijk wordt de afkomst van vogels vrijwel niet gecontroleerd. Volgens dierenarts Jan Hooimeijer werkt dit illegale vangst in de hand. Ook de inspectie maakt zicht zorgen over het gebrek aan toezicht.

Uit een eerdere reportage van EenVandaag blijkt dat er amper onderzoek wordt gedaan naar de gezondheid van de vogels op de markten. Naar aanleiding van deze uitzending heeft de Partij voor de Dieren Kamervragen aan staatssecretaris Van Dam gesteld over de registratie, het toezicht en de gezondheid van de vogels.


Rik
Oud Lid
Posts :1398

Oud Lid
2016-05-16 - 16:03:20



Rik
Oud Lid
Posts :1398

Oud Lid
2016-05-16 - 19:24:56

EenVandaag is momenteel druk aan het Twitteren op onze vogelhobby is diskrediet te brengen.

Twitteraccount: @eenvandaag


Er wordt o.a getwitterd:
"Ze jatten ze uit de bossen. Ze vangen ze in hun eigen achtertuin. Het gaat om honderdduizenden euro's."


P.Rooth
Website Member
Posts :2797

Website Member
2016-05-16 - 21:01:33

hahahaha en weer die idioot in beeld . massaal uit de natuur geroofd ??????
Is op de markten waar ik kom een hele goede controle geen wantoestanden met ongeringde vogels want de controleurs van de vereniging hebben hun ogen niet in de zakken en is er 1 niet correct geringd dan haalt een normaal denkend mens zijn neus op en loopt door die wil geen dikke bekeuring want die zijn echt niet mals . Controleurs gebrek is aan de overheid die de ogen voor veel ergere zaken gesloten houd . Ik heb mooie vinken in de tuin tevens putters heggemussen en veel meer van dat moois en die vangen voor die paar tientjes met kans op een dikke bekeuring geen haar op me hooft . Echter is die gek uit Meppel erg gedragsgestoord en schreeuwt om aandag


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2016-05-16 - 23:20:33


In de eerste plaats begint de 'toon' van 1 vandaag -met name in verband met het gebrek aan keihard bewijs jegens de vogelhouderij- juridische karaktertrekken van laster te vertonen.
Misschien dat hier eens een gespecialiseerd jurist naar kan kijken.


In de tweede plaats krijg ik sterk de indruk dat er -opnieuw- een rookgranaat wordt ingezet ter verdoezeling van economische belangen, die op grote schaal (en bovendien wèl aantoonbaar) garant staan voor de terugloop van tal van soorten.

Wat te denken van de intensieve landbouw in algemene zin en het grootschalig gebruik van toxische bestrijdingsmiddelen en het eveneens grootschalig wegmoffelen van de impact van windturbines in het bijzonder.


Hier kunnen we nog bij optellen de schrikbarende onnatuurlijke uitvalpercentages door wegverkeer, treinen en luchtvaart.

Verder mogen we ook de onnatuurlijke predatoren, zoals bijvoorbeeld de vele duizenden geregeld of constant loslopende katten, (waarvoor diverse lobbypartijen met succes een rampzalig, doch wettelijk afschotverbod hebben bepleit) niet vergeten.

Tenslotte beperk ik mij nu tot het noemen van de jaarlijks toenemende verstoringsgraad door de mens in een reeds decennia lang overbevolkt landje als NL.

#




Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2016-05-17 - 01:34:05

quote
Tienduizenden Nederlandse vogels worden jaarlijks in de natuur gevangen en illegaal verhandeld, onder meer op ruim 400 vogelmarkten in ons land. Dat kan omdat er vrijwel niet wordt gecontroleerd op herkomst. Dat zegt de Landelijke Inspectiedienst voor de dierenbescherming tegen EenVandaag.


Het controleren op herkomst is in eerste instantie een taak van de LID en niet van de marktorganisatie. En als je niet controleert, hoe weet je dan dat het om tienduizenden illegale vogels gaat?
Stemmingmakerij gebaseerd op fantasiecijfers.


Sam&dave
Website Member
Posts :211

Website Member
2016-05-17 - 11:32:10

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Als we nu gewoon is allemaal 5 euro per maand in een pot stoppen en hiervan een stichting prichten die p zijn beurt weer een jurist of advocaat inhuurt om dit soort aantijgingen aan te vechten dan kunnen we over 20 jaar nog steeds onze hobby uitoefenen. Doen we dit niet dan gaan we er met z'n allen aan geloven!

Iedereen weet dat dit soort berichten onzin is. Waar zijn de bewijzen, waar zijn de inbeslagnames, waar zijn de proces verbalen? Er is niets dan alleen een paar gefrusteerde mensen die op het eind van hun leven lopen, het zelf niet gemaakt hebben en anderen daarom het licht in de ogen niet gunnen.

Ik zet 5 euro per maand in voor de stichting die opkomt voor de belangen van de hobbykwekers.

Mijn naam is Stam, kom uit Harderwijk. Dus wie durft!


a.kooyman
Website Member
Posts :74

Website Member
2016-05-17 - 16:59:28

hallo Stam.
Gedachte op iets te doen het is 5 voor 12 is geheel juist.
We hebben allemaal jaren zitten slapen en gedacht het zal wel meevallen.
Maar onze liefhebberij gaat door buiten de wereld staande alles zielig vindende personen en enkel fanatiekelingen geheel ten gronden.
Denk dat dit in 1 ste plaats gebundeld en als 1 groep plaats moet vinden door alle vogel/parkieten/ klein huisdier/en daarmee samenhangende bonden en niet goed bedoelde groep moet zijn.
Maar zolang alle bonden op zich niet voldoende vuist maken en als 1 groep optreden compleet zinloos en vechten tegen windmolens.
Op sensatie beluste uitzendingen voor kijkcijfers stopt men daar niet mee.
Ook overdenking nodig als U gaat stemmen.
A.Kooyman.




Rik
Oud Lid
Posts :1398

Oud Lid
2016-05-18 - 00:13:27

Tijdens de uitzending van 1Vandaag werd een controle door de LID bij een vogelhouder in beeld gebracht.

Tijdens de controle wees de inspecteur een vogelhouder erop dat sommige vogels in zijn bestand waren voorzien van een valse ring. De ring was om de poot gedaan en dichtgelast.

Het antwoord van de vogelhouder was dat dit hem niet interesseerde. Het ging om de vogel en niet om de ring.

Wat mij betreft worden dit soort vogelhouders levenslang uitgesloten voor tentoonstellingen. Ook een verbod op het houden van vogels lijkt mij op zijn plaats.

Dit soort mensen maakt onze vogelhobby kapot.


dundieje
Website Member
Posts :234

Website Member
2016-05-18 - 08:25:34

Als 1 op de 100.000 Nederlanders 1 vogel per dag vangt. heb je al tienduizenden vogels die uit de natuur onttrokken worden.
Als liefhebber van cultuur vogels en je schaft een vogel aan, dan weet je nooit 100% zeker dat het om een legale vogel gaat.
wil je 100% zekerheid moet je geen cultuurvogels houden


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2016-05-18 - 23:06:56

quote: "wil je 100% zekerheid moet je geen cultuurvogels houden"


Dit is wel heel erg kort door de bocht hoor!

Er zijn meer dan voldoende methoden en/of gelegenheden, waarbij voor 100% is vast te stellen dat bepaalde vogels bij een fokker in de collectie zijn geboren.




dundieje
Website Member
Posts :234

Website Member
2016-05-18 - 23:27:33

Gaan we er dan vanuit dat nakweek van vogels uit wildvang automatisch legaal worden???


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2016-05-19 - 01:20:04

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Het spreekt voor zich dat ondergetekende niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor hetgeen riant betaalde lieden in het Haagse segment allemaal bedenken en tot wetgeving verwerken, maar een correct en volgens wet- en regelgeving geringde Europese vogel is dus legaal.


Maar het ging er nu om dat je wel degelijk kunt zorgen dat je 100% legale vogels in handen krijgt.

wink ;)


P.Rooth
Website Member
Posts :2797

Website Member
2016-05-20 - 21:33:44

Is het niet zo dat je voor ringen van cultuurvogels aan moet tonen dat je zelf goed geringde vogels hebt waarvoor je ringen besteld ?



P.Rooth
Website Member
Posts :2797

Website Member
2016-05-21 - 13:50:37

Wat doet de inspectie aan al die loslopende katten die al dat kleine grut opvreten ?

Dweilen met de kraan open als die katten niet aangepakt worden krijg je ook geen eerlijk beeld wat er uit de natuur gehaald zou zijn .

Denk zelf dat het enorm meevalt en is dit bedoeld om de echte liefhebbers in een kwaad daglicht te zetten



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 146 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede