Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Hondebrokken als papegaaienvoer??? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : Hondebrokken als papegaaienvoer???
djenco
Oud Lid
Posts :383

Oud Lid
2005-03-14 - 22:54:01

Ik hoor wel eens verhalen van mensen die hun papegaai hondebrokken voeren. Wie heeft hier ervaring mee en wat zijn de voor of nadelen? En kattevoer? Heeft iemand daar ervaring mee?


steynkorse
Website Member
Posts :156

Website Member
2005-03-14 - 23:06:51

volgens mij is hondenvoer voor honden en kattenvoer voor katten, niet meer en niet minder, kan me haast niet voorstellen dat dit goed is voor een vogel

groetjes


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-03-14 - 23:43:01

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Het gevaar van hondebrokken en kattebrokken is dat er vaak "afval" partijen voer in zitten van andere dieren oid, bovendien vaak verrijkt bv met ijzer wat weer slecht is voor vogels.
Vogels nemen bv zeer weinig ijzer op, hierdoor snel kans op ijzerstapelingsziekte in de lever.
Inderdaad zoals Steyn het zegt, hondebrokken is voor honden en kattebrokken voor katten en dus niet voor vogels.
Ik denk dat de mensen het doen om wat kosten te besparen oid. Kan me haast geen andere reden bedenken.
gert


dijkkamp
Website Member
Posts :314

Website Member
2005-03-15 - 00:18:22

mijn vrouw heeft laatst ook kattevoer gegeten ze wilde een mooie poes en die kreeg ze niet van mijlaugh :D


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-03-15 - 09:44:39

Mijn oom heeft jaren lang "Holst" hondendiner gevoerd als voor en gaf dan 's avonds meestal een hand met zaden als bijvoer. Onderzoeken naar voer hadden namelijk uitgewezen dat in hondendiner alle voedingstoffen aanwezig zijn die papegaaien nodig hebben. Na onderzoek te hebben laten verrichten bleek dit echt waar te zijn en is hij in eerste instantie op testbasis hiermee begonnen en nadien heeft hij al zijn kweekkoppels hiermee gevoerd. Hij heeft in die jaren zeer goede kweekresultaten gehad zonder noemenswaardige ziekten. De grote brokken sloeg hijkapot met een moker en vervolgens liet hij het voer een kwartier inweken. Elk jaar kwam er een paar maal een vogelarts over de vloer voor het seksen van de jongen en dan werden alle vogels gelijk even bekeken. Elke keer was de arts zeer tevreden over de gezondheid van de dieren.

Soms kan het dus best zo zijn dat een oplossing uit een heel andere hoek waait als dan men denkt.

Erwin


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-03-15 - 10:02:39

Dus eigenlijk heeft het dus geen zin om een speciale pellet bv loryselect te geven, maar gewoon gemalen katten of hondenbrokken. Ik zou de chemische analyse wel eens willen zien wat er inzit. Zouden dan al deze voedingsfabrikanten de plank mis hebben geslagen?. Het vak voeding wordt nu wel erg eenvoudig Erwin. Maar ben met je eens dat de geharde soorten (omnivoren), het een lange tijd kunnen volhouden, specialisten daar in tegen zullen vroeg het loodje leggen. Andere soorten zullen misschien later hun gebreken laten zien. De levenduur zal worden beinvloed door de soort hondenbrok (samenstelling) en de soort vogel. Ik zou er geen reclame voor maken of promoten.
Brengt sommige alleen op slechte ideeënsad :(
Gertwink ;)


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-03-15 - 10:36:28

Denk dat je het hondebrokken voeren van ERwin(Hawkeye) moet zien in dat tijdperk.
In plaats alleen van zaad was dat waarschijnlijk toch een vooruitgang, zeker op voor de korte duur.
Met de kennis van nu kunnen we de vogels veel betere voeding voorzetten. En zullen we dat dan ook maar doen!
Is voor ons beter(mooiere jongen, betere resultaten), voor de vogels(idem), en voor de beurs(immers een zieke(slechte gezondheid) of dode vogels kost meer.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-03-15 - 10:45:21

Het lijkt mij absoluut niet raadzaam om hondebrokken te gebruiken als basis, of substantieel onderdeel van het voer voor papegaaien. Een hond stelt toch wel heel andere eisen aan het voer, lijkt me. Wat wij wel eens een poosje gedaan hebben, is enkele brokjes per week. Als kleine variatie kan het niet veel kwaad lijkt me.
Mijn zoontje vind ze overigens ook erg lekker (als ik hem z'n zin gaf kreeg hij elke avond een bord honden-en kattenbrokkenrazz :p)


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-03-15 - 11:40:31

Ik denk het ook Niltava, dat het toen inderdaad beter was, dan alleen puur op zaad. De stoffen die er in zaten (in het hondenvoer) was een aanvulling op het zaad. Tegenwoordig heeft de huidige technologie van vogelvoer een grote sprong voorwaarst gemaakt dat bijvoeren om te voorkomen van gebreken door middel van hondenbrokken nu achterhaalt is. (Tenzij je nog steeds puur zaad voert, komt ook nogal eens voor)
Gert


HOBBYKWEKERIJ
Website Member
Posts :71

Website Member
2005-03-15 - 12:19:10

hondenvoer kan perfect en moet zelfs ter bevoldering van de extra en nodige vitammine en vezels die erin zitten MAAR DAN SPREKEN WE OVER HONDKOEKJES EN NIET HET GEWONE VOER!!!

argo


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-03-15 - 12:26:34

quote
Het lijkt mij absoluut niet raadzaam om hondebrokken te gebruiken als basis, of substantieel onderdeel van het voer voor papegaaien


Het voeren van katten en/of hondenbrokken had te maken met het aanvullen van het dieet met dierlijke eiwitten.
In deze tijd is het kracht/opvokvoer van sommige fabrikanten al zo ver dat daar in is voorzien. In ieder geval het merk dat ik gebruik. Want ook onze vogels pikken wel eens een insect of larve in de natuur.
Het krachtvoer wat ik op dit moment gebruik voorziet daar ieder geval wel in....onder andere door toevoegingen van kleine garnaaltjes en gedroogde larven en dergelijke!

Maar hij krijgt zo af en toe nog steeds een hondenbrokje en verkeerd is dat natuurlijk nooit daar er ook nog andere voeingsstoffen in zitten die hij nodig heeft, zoals dierlijke vetten.
Net zo goed dat mijn vogel(s) elke dag de keuze heeft uit minimaal 4 vruchten en 2 groentes.
Kortom: Buiten zijn vaste zaadmengsel + krachtvoer krijgt hij een diversiteit aangeboden die ook voor hem in de natuur voorkomt!

Kortom: Ik bied mijn vogels dat aan wat ze in de vrije natuur ook kunnen krijgen.....dat alles niet altijd wordt opgegeten vind ik geen probleem daar vogels in de natuur ook niet elke dag het zelfde eten!

Lennart wink ;)


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-03-15 - 13:48:31

Hum, ik wist niet dat papegaaien in de vrije natuur hondenbrokken aten.
\
Vetten, oke Lennard speciaal voor jou:
wanneer voedingsvet voor enkele procenten uit plantaardige vetten of oliën bestaat is de behoefte aan essentiële vetzuren voldaan. Behoefte aan dierlijk vet is onzinnig.
Met dierlijk eiwit is dit wel welkom omdat deze vaak andere amimozuren bevatten dan plantaardige eiwitten, dierlijk eiwit zit zoals je weet in eieren en insekten. Hondenbrokken voegen niks toe als je bv een goed zaadmengels hebt met wat ei/krachtvoer en eventueel wat pellets, groenvoer/fruit.

Eieren hebben zeer goed vergelijkbaar aminozuurpatroon wat de vogels nodig hebben, en dit is ook logisch omdat vogels deze maken.
Vlees bv bevat minder aminozuren als eieren.
Tryptofaan en semi-cystine komen in vlees veel minder voor als in eieren.
Ook tov eieren mbt aminozuren leggen die hondenbrokjes het dus af.

Maar iedereen mag gerust af en toe 1 brokje hondenbrok geven, maar heb niet het idee dat het een geweldige verrijking is of een noodzakelijke.
Zie het maar meer als een fun snoepje waarvan het geven een leuke bijkomstigheid is.
Gert


Raimond Wolfert
Website Member
Posts :111

Website Member
2005-03-15 - 15:19:49

Ook nog even voor dooren dan:

vetzuren les 1

Verzadigde vetzuren - transvetzuren (.1)

Verzadigde vetzuren zijn erg stabiel. Dat komt omdat alle bindingsmogelijkheden zijn gebruikt om er een waterstofatoom aan te koppelen (ze hebben als het ware de handen vol en kunnen niets meer aanpakken). Verzadigd vet is op kamertemperatuur vast van vorm.

Dieren slaan hun vet in verzadigde vorm op. Dat doen ze omdat deze vorm de organen beter beschermt en bovendien isolerend werkt waardoor de lichaamstemperatuur beter kan worden vastgehouden. Ook kan het lichaam de vitaminen A, D en E in dit vetweefsel beter opslaan. Vet in vlees en boter is dus verzadigd vet.

Bij een relatief teveel aan verzadigde vetzuren kunnen sommige van deze moleculen, juist omdat ze zo stabiel zijn, niet worden afgebroken. Het lichaam wordt dan gedwongen om ze ergens in het lichaam op te slaan. Als dit aan de binnenkant van slagaders gebeurt kan dit arteriosclerose tot gevolg hebben, een op den duur levensbedreigende aandoening. Ook de elasticiteit van de cellen heeft te leiden onder een te hoge inname van verzadigde vetzuren.

Niet zozeer de verzadigde vetzuren zelf als wel de verhouding verzadigde - onverzadigde vetzuren is van belang. Wij westerlingen hebben een verhouding van 20:1 terwijl een verhouding 4:1 optimaal is.

Verzadigde vetzuren zitten in:

- vlees en vleesproducten

- kaas, roomboter, slagroom

- bak-, braad- en frituurvet

- kokosnoot, kokosolie en kokosvet

Onverzadigde vetzuren (.1)

Onverzadigde vetten zijn minder stabiel dan verzadigde vetzuren omdat ze van nature ongebruikte koolstofverbindingen hebben (ze hebben als het ware nog een paar handjes vrij). Heeft een vetzuur molecuul slechts één dubbele bindingsmogelijkheid beschikbaar dan spreken we van een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Heeft een vetzuur molecuul méér ongebruikte bindingsmogelijkheden dan spreken we van een meervoudig onverzadigd vetzuur.

Het lichaam heeft meervoudig onverzadigde vetzuren nodig voor de volgende processen:

- het omzetten van verzadigde vetten in bruikbare energie

- vormt een onderdeel van celmembranen - nodig voor de elasticiteit

- voor de vorming van onder andere prostaglandine (een hormoonachtige stof)

Planten slaan hun energie op in de vorm van zowel onverzadigd als verzadigd vet. Koudgeperste plantaardige ***ën zoals lijnzaad, zonnebloem, soja en saffloer olie bevatten meervoudig onverzadigde vetten. Door de vele bindingsmogelijkheden zijn meervoudig onverzadigde vetten altijd vloeibaarder dan enkelvoudig onverzadigde vetten. Zo is olijfolie, een enkelvoudig onverzadigde vetsoort dan ook aanmerkelijk dikker dan lijnzaad olie.
Onverzadigde vetzuren zitten in:

- vette vis (makreel, haring, sardientjes en aal maar géén lekkerbekjes)

- koudgeperste lijnzaadolie

- walnoten

- visolie capsules

- pindakaas

- sesampasta

- plantaardige olie (met uitzondering van kokosolie)

- zonnebloempitten

- teunisbloemolie

Essentiële vetzuren(.1)

Er bestaan drie groepen essentiële vetzuren: omega 3, omega 6 en omega 9. Het zijn allemaal onverzadigde vetzuren. Het lichaam heeft essentiële vetzuren nodig voor veel processen. Zonder deze vetzuren is er geen normale groei mogelijk. Het hormoonsysteem en het afweersysteem zijn afhankelijk van deze vetzuren. Verder kunnen ook het bloed, de bloedvaten en het zenuwstelsel niet functioneren zonder essentiële vetzuren. Verder zorgen deze vetzuren voor de nodige elasticiteit van de celwanden. Kortom, ze zijn onontbeerlijk willen we ons lichaam gezond houden.

De omega 3 vetzuren zijn zeer sterk onverzadigd. Hiertoe behoren alfa-linoleenzuur uit plantaardige ***ën en visoliën (EPA en DHA). Deze vetzuren blijven heel makkelijk in oplossing (vloeibaar) en helpen zo voorkomen dat gewone onverzadigde vetzuren of cholesterol gaat samenklonteren. Ze werken vet- en cholesterol verlagend en beschermen daarmee hart en bloedvaten. Bovendien voorkomen ze stolsels, houden het bloed dun en verlagen een verhoogde bloeddruk. Culturen die veel vette vissoorten (al of niet in combinatie met olijfolie) eten staan bekend om het feit dat hart en vaat ziekten er nauwelijks voorkomen.

De omega 6 vetzuren zijn minder sterk onverzadigd dan de omega 3 vetzuren. De bekendste hiervan is wel linolzuur. Linolzuur wordt in het lichaam omgezet in gamma-linoleenzuur (GLA). Het lichaam heeft vitamine B6, zink en magnesium nodig om linolzuur om te kunnen zetten in gamma-linoleenzuur. Vervolgens wordt gamma-linoleenzuur met behulp van B3, B6 en C omgezet in prostaglandines 1 en 3 (hormoonachtige stoffen). Deze prostaglandines (er zijn meerdere soorten) remmen ontstekingsreacties, werken vaatverwijdend, remmen trombosevorming, verlagen de bloeddruk, remmen de aanmaak van cholesterol en stimuleren afweercellen. Je zou hier kunnen spreken van gezondmakende prostaglandines.

Veel mensen hebben problemen met de omzetting van linolzuur in gamma-linoleenzuur (GLA). Dat kan veroorzaakt worden door een genetische zwakte of door een te hoog (verzadigd) vet- of alcoholgebruik. Ook een te hoog aanbod of een tekort aan genoemde mineralen en vitaminen kan de omzetting verstoren. Het is te begrijpen dat dit vrij veel problemen kan veroorzaken omdat dan ook de juiste prostaglandines (1 en 3) niet gemaakt worden. Van nature komt gamma-linoleenzuur voor in teunisbloemolie, zwartebessenzaadolie en borage olie. Hiemee omzeil je als het ware de omzetting.

Daarnaast veranderd linolzuur wat niet kan worden omgezet in prostaglandines 1 en 3 (zie boven), in arachidonzuur in de vrijgezette vorm. Arachidonzuur gebruikt het lichaam om prostaglandine 2 aan te maken. Deze prostaglandine heeft een sterk ontstekingsbevorderende werking. Vaak zie je aan het eind van deze cyclus dan ook astmatische, reumatische, eczeem- en oedeemachtige klachten. Het weglaten van linolzuur (dus ook linolzuur verrijkte margarines) en het opvoeren van de omega 3 vetzuren (vette vis) geeft dan ook vaak verbetering van deze klachten.

Omega 9 vetzuren zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste hiervan is wel oliezuur. Olijfolie bevat heel veel oliezuur. Oliezuur heeft een sterk cholesterolverlagend effect. Het verhoogt HDL (gunstig - high density lipoproteins) cholesterol niet, maar verlaagd het LDL (schadelijk - low density lipoproteins) cholesterol. Een werking die ver uitstijgt boven die van linolzuur verrijkte margarines. Hiervan is aangetoond dat ze bovendien veel vrije radicalen vormen omdat er nauwelijks anti-oxidanten worden toegevoegd aan margarines.

Waar zitten Omega 3 vetzuren - alfa linoleenzuur, EPA en DHA in ?

- Lijnzaad olie

- Lijnzaad

- Raapzaadolie

- Hennep olie

- Walnoot olie

- Walnoten

Voeding is een vak apart.


Wat wij doen kan je verglijken met een baby bij apen laten opgroeien in de natuur. Als de apen er voor willen zorgen geven ze wat zij denken dat goed is.
Wij stammen niet zover af van apen, weten jullie nog? happy :)


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-03-15 - 17:51:32

quote
Maar iedereen mag gerust af en toe 1 brokje hondenbrok geven, maar heb niet het idee dat het een geweldige verrijking is of een noodzakelijke.
Zie het maar meer als een fun snoepje waarvan het geven een leuke bijkomstigheid is


Ik dacht dat het daar op dit topic ook over ging en bij mijn weten heeft niemand het er over als honden/kattenvoer verstrekken als hoofdvoer.
Verder heb ik midden in mijn vorige reactie het woord: dierlijk vet gebruikt, maar het moge duidelijk zijn dat ik eiwit bedoelde, daar ik het daar in het begin van mijn reactie over had.

Verder ben ik blij met de wetenschappelijk verhandeling van Raimond, welkom trouwens Raimond op dit forum, aangaande dierlijke vetten. Heb het met veel interesse gelezen en weer wat op gestoken ook.....happy :)

Want ook nu blijkt wel weer dat zelfs dierlijke vetten belangrijk kunnen zijn voor onze vogels..happy :)

Lennart wink ;)



Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-03-15 - 18:36:40

quote

Ik dacht dat het daar op dit topic ook over ging en bij mijn weten heeft niemand het er over als honden/kattenvoer verstrekken als hoofdvoer.

Lees dan het begin van de topic dan nog eens door, staat er toch echt en wordt ook bedoeld.

quote
hondenvoer kan perfect en moet zelfs ter bevoldering van de extra en nodige vitammine en vezels die erin zitten MAAR DAN SPREKEN WE OVER HONDKOEKJES EN NIET HET GEWONE VOER!!!


Kan het ook aanraden voor kleine kinderen, is goed voor hun. Krijgen ze extra vitaminen en vezels..
Vooral nu ze kampen met overgewicht.
Onzin natuurlijk, heb je daarvoor die 3 maanden durende cursus gedaan?
Zelfs diervoederfabrikanten, dierenartsen en voedingsdeskundigen zeggen: neem een volwaardige brok en houdt het bij dit uitgebalanceerde dieet.
Koekjes zijn als traktatie en bevatten relatief weinig nuttige voedingsstoffen.
Als ik me niet vergis hebben vogels geen vezels of weinig nodig voorde darmperistaltiek. ALs ze het wel nodig hebben zijn ze wel ongelofelijk dom bezig om eerst de zaden te pellen. Daarin zitten immers nu juist de meeste vezels!


thuis
Website Member
Posts :347

Website Member
2005-03-15 - 19:12:46

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Ook ik had opgevangen van een dierenverzorgster dat het helemaal geen kwaad kan om AF EN TOE eens een paar brokjes hondenbrokken te voeren, kon alleen maar iets toevoegen aan zaadmengsels.
Onze huis-ara's pikten de Eukanuba hondenbrokjes uit de bak in de keuken zodra ze de kans zagen. Zodra de kamervoliere openging stoven ze erop af. Wij lieten dat altijd 1 of 2 brokjes toe en zetten dan de bak in een kastje. Deze ara's leken het dus erg lekker te vinden en "herinnerden"zich prima dat er elders in de kamer een lekkernij was.
Zo hebben wij hondenbrokjes voor ara's ook beschouwd: als een "traktatie" of extraatje wat geen kwaad kon.



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 236 bezoekers op de site, waarvan 6 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede