Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Hulp gevraagd voor collega kweker chlamidia psiltaci/psiltacox Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Hulp gevraagd voor collega kweker chlamidia psiltaci/psiltacox
ivosoccer
Oud Lid
Posts :1

Oud Lid
2005-03-21 - 21:19:43

Hoie,
onlangs door een dierenarts geconstateerd bij een collega kweker in het zuiden des lands: een variant van de papegaaienziekte. Hij bracht 2 zieke turken naar hem, met de symptomen: dik zitten, lusteloos en 1 oogje helemaal dicht. De dierenarts gaf hem een injectie met vibramycin sf i.v. Hij zou dit nog 2 maal moeten herhalen met een week er tussen in. Hij is zelf al wat ouder en heeft geen beschikking over internet en dus vraag ik namens hem: 1. Is, als het daadwerkelijk de papegaaienziekte was, het over na deze 3 injecties bij zijn gehele vogelbestand. 2. Kan hij zijn vogels na de kuur nog van de hand doen, zonder er iemand mee op te zadelen en 3. Kan de ziekte na de volledige kuur nog bij hem de kop opsteken?
Alvast bedankt namens hem.


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-03-21 - 22:24:59

Chlamydia soorten zijn bacteriën, dus goed reinigen en daarna ontsmetten is belangrijk. Alle verdachte vogels scheiden van de gezonde vogels. Alle vogels kuren met voorgeschreven geneesmiddelen. Bv. tetracyclines. Ook eieren welke nog uit moeten komen, dus toekomstige jongen moeten ook worden gekuurd, omdat de ziekte ook via de eieren wordt doorgegeven. Zonder de ziekte te behandelen kan tussen de 10% tot 100% sterven.


1+2. indien de vogels na behandeling worden getest en vrij worden verklaard van chlamydia bacteriën kunnen de vogels weer vrij worden verkocht.
3. Gezien de vele vogels met antilichamen tegen chlamydia, ontwikkelen de meeste primaire infecties zonder clinische symptomen. Het aantal antilichamen lijkt te weinig ter voorkoming van toekomstige chalamydiainfecties. Het is onzeker of de latente infectie een andere soort stam van chamydia kan voorkomen. Onderzoek wees uit dat tussen de 30-70% van de vogels antilichamen van chlamydia had.

Voorkomen is dus zoals gebruikelijk:
Reinigen met chloorprodukt oid, vervolgens ontsmetten met virkon S of Halemid, 20 min. in laten werken en ruim na spoelen met water.
gert


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-03-22 - 08:11:10

En daar is denk ik weinig aan toe te voegen. Als vibramicine werkt is het verder geen probleem.

Als het inderdaad de echte papegaaienziekte zou zijn, moet je wellicht met het volgende rekening houden. De besmetting voor de omgeving is voor alle vogels hetzelfde met dit verschil dat bijv. de parkiet mede parkieten en mede mensen kan besmetten waarbij de mensen ziekteverschijnselen zullen vertonen maar de besmette parkieten vrolijk als drager verder door het leven gaan zonder dat er uiterlijk iets te zien is (neophema's zijn iets gevoeliger en kunnen wellicht verschijnselen tonen). Het verdient onder alle omstandigheden aanbeveling als je met klachten naar je huisarts gaat , te vermelden dat u vogels heeft. Een gericht onderzoek (dmv bloedafname) kan dan uitwijzen of dit iets met de vogels te maken heeft.

Op zich is papegaaienziekte heel goed te behandelen met een breed spectrum antibioticum. Mocht er een echte uitbraak komen, is men wel verplicht de autoriteiten in te lichten.

Succes
wink ;) Peter



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 240 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede