Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > hybride kweek een gruwel??
Dit onderwerp is gesloten
Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
volgende >>>


Auteur Onderwerp : hybride kweek een gruwel??
Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2005-03-22 - 12:37:44 send message to Wickingh

Beste Hawkeye,

Ik ben blij dat je het met mij oneens bent wink ;), ik ben hier nieuw en heb misschien mijn reactie op de verkeerde plaats gezet daarvoor mijn excuus. Een vraagje aan iedereen maar vooral aan jou is de hybride kweek een zegen of een gruwel ?
Ik vind dat je de raszuiverheid van mooie vogels verpest ook wordt de gezondheid van de dieren in gevaar gebracht , waarom moeten we hier in de schoenen gaan staan van hogere machten?

mvg Frank


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-03-22 - 13:00:12 send message to Hawkeye_NL

Hoi en ook namens mij nog welkom op dit forum.

In het verleden is er al door menigeen hier geschreven over de voors en tegens van het werken met hybiden. Ook de kweek is hierbij uiteraard ruimschoots aan het bod geweest.

Zoals altijd zijn er hele goede redenen te bedenken waarom je beter niet kunt gaan beginnen met het kweken van hybriden. Ik persoonlijk vind echter dat de andere kant ook hele goede redenen aan heeft gedragen waarom wel. Waar ik alleen wel een hekel aan heb gekregen is dat men vaak de toekomstige gezondheid of problemen die daarin zouden kunnen voorkomen aangrijpt om het standpunt te versterken.

Ik persoonlijk vind de hybriden in sommige soorten heel mooi om te zien en in de praktijk blijken deze ook vaak veel gemakkelijker en liever in omgang te zijn dan de nominaat soorten. Hierbij moet je echter wel rekening houden met het feit dat er dus een markt is voor deze dieren, namelijk de huiskamermarkt. Voor de kwekers markt denk ik dat het inderdaad een minder geslaagde soort is. Hoewel er door kwekers kapitalen verdient worden aan de hybriden is het voor de kweek om soortbehoud geen aanwinst maar eerder een probleem.

Mijn persoonlijke keus? Als iemand ermee wil kweken, geen enkel punt! Als iemand er juist nooit mee kweken, ook geen enkel punt. Zou ik met een dergelijke vogel mogen werken, absoluut geen enkel punt!

Erwin


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-03-22 - 13:27:02 send message to ParkietenPeter

Het kweken met hybriden wordt inderdaad vaker afgekeurd, soms zelfs als misdadig neergezet.

Waar denk ik velen niet bij stil staan is dat het kweken met hybriden al zo algemeen is geworden dat het ongeacht onze persoonlijke mening niet meer terug te dringen is. Zal ik zo toelichten.

Als men spreekt over hybriden wordt hier, gezien de vorige discussies over dit onderwerp, meestal gesproken over hybride-ara's. Persoonlijk moet ik zeggen dat deze er verre van lelijk uit zien. Zelf zou ik bijv. zo'n harlekijn van Angelique(Peter) best een plaats willen kunnen geven. (geen ruimte, helaas)

Dat hybriden al zo algemeen zijn wordt op de vele TT's getoont. Denk hier maar eens aan al die diverse kleuren van de grasparkiet, de verschillende agaporniden en alle andere gekleurde varianten van onze vogels. Nu is een kleurvariant wellicht iets anders dan een echte hybride, weet ik. Maar als je een kleur variant accepteerd waarbij de mens dus bewust de vogel manipuleert zoals deze in de natuur voorkomt, mag je ook hier spreken van een 'hybride'. Want, hoe komt men ook wel aan een andere kleur? Door o.a. gebruik te maken van andere ondersoorten, het inkruisen.

Om het ras zuiver te houden! Waarom? Het gaat om de hobby en niets anders, durf ik hard te stellen. Want, wie stelt zijn dure, zeldzame en raszuivere vogel beschikbaar voor herplaatsing als dit nodig zou zijn door bedreigd uitsterven?
Je merkt dan toch dat het gros de vogel toch liever verkoopt met een aardige winst. Ik weet dat niet iedereen het hiermee eens is en dat hier natuurlijk uitzonderingen op bestaan, gelukkig maar.wink ;)

Persoonlijk, zoals ik al zei, heeft het wel iets.

wink ;) Peter


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2005-03-22 - 13:52:28 send message to Wickingh

Hai,

gelukkig heeft iedereen het recht op een eigen mening, maar ik vind het zonde als ik zie hoe mooie vogels in alle vormen en maten worden gekweekt, terwijl de orginele wildkleur in mijn ogen nog altijd de het mooiste is.Ik zou het vervelend vinden als ik een op het oog raszuivere vogel voor de kweek inzet terwijl er afwijkende genen inzitten , dit is geen probleem als het bij een beperkt aantal vogels voorkomt.Het wordt wel een probleem als er bijna geen raszuivere vogels meer voorkomen.Het kan toch niet zo zijn dat hybridekwekers mij mijn hobby op de lange termijn onmogelijk maken. Misschien draaf ik door , maar zou het geen idee zijn om stamboeken op te zetten zodat zowel de hybridekwekers als mensen zoals ik naast elkaar op onze eigen manier deze hobby kunnen beleven.
Ik kan me best voorstellen wat een hybridekweker in zijn hobby ziet, maar er zijn 2 kanten aan deze medaille.
Ennuh als ik bij kan dragen aan het behoud van een bepaalde soort zal ik dat zonder meer doen.

mvg Frank


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-03-22 - 13:59:04 send message to ParkietenPeter

Frank, dat is ook de enige reden wat tegen zou spreken in mijn ogen. Hier komt dan weer de eerlijkheid van de kweker naar voren om ook daadwerkelijk te melden dat het een hybride betreft.

Zo ken ik ook een kweker van wildkleur fischeri en personata die nooit koopt bij iemand die ook maar een andere kleur in de buurt heeft zitten. Om zo enigszins verzekerd te zijn van de zuiverheid. Dan wordt je keus wel beperkt in de bloedlijnen. (voorzover iemand daadwerkelijk hiernaar kijkt)

wink ;) Peter


lorie
Website Member
Posts :69

Website Member
2005-03-22 - 17:15:21 send message to lorie

quote
Dat hybriden al zo algemeen zijn wordt op de vele TT's getoont


Dat ze al zo algemeen zijn wil nog niet zeggen dat we het dan maar ok moeten vinden.

Typisch Nederlands trekje: - Ach we hebben zoveel drugs (overlast) in Nederland laten we het maar gedogen. -ach ik ben tegen import van grijze roodstaarten maar als het er op aan komt koop ik ze wel want ik heb geen zin om een jaar of 4 te wachten.- ach als ik een toverbal kweek wat maakt dat nou uit?? Deze vogel heeft bij mij in ieder geval een super leven... Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Allemaal slap gel*l.


Mijn motto is altijd: verdiep je nou eerst eens in de vogels die er zijn (wildkleur) en wees nou eens tevreden met wat moedertje natuur ons te bieden heeft.Keuze genoeg.Honderden soorten met allemaal andere kleuren, gedrag, voedingsgewoonten, etc. etc.

hybride kweek een gruwel?? absoluut JA

Zou van iemand wel eens 3 goede redenen willen horen waarom het zinvol is om hybride vogels te kweken??????





ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-03-22 - 17:32:03 send message to ParkietenPeter

Sorry, maar daar moet ik dan weer op reageren met: "Typisch belgische uitspraak?", ofzo?

Ik vind het jammer dat hier verschil in gemaakt moet worden, maar ja.

Dat het ieders persoonlijk geweten is of hij het wel of niet goedkeurt heeft toch zeker niets te maken met de afkomst? Alsof álle Nederlanders het wel 'gedogen' en in Belgie géén 'gerotzooi' is onder de vogels. Sorry!

En aangezien het hier om een hobby gaat vind ik "slap gelul" wel ver gaan.

Zoals ik al zeg: "Als de kweker (Belg of Nederlander) nu eerlijk is, hoeft het helemaal geen probleem op te leveren!"
Maar ja, wie is er nog eerlijk op vandaag?

En als je het zo stelt: Zou ik wel eens drie goede reden willen horen waarom wij sowieso vogels in gevangeschap moeten houden?

Ervan uitgaande dat er genoeg mensen zijn die leuk verschillende vogels in een kamer hebben zitten en ja, dan gata de natuur zijn gang en wordt er gekweekt. Eieren dan maar kapot gooien!? Vogels steriliseren? Alsjeblieft niet!

Genieten van Moedertje natuur kan toch ook via films?

wink ;) Peter


Raimond Wolfert
Website Member
Posts :111

Website Member
2005-03-22 - 17:43:42 send message to Raimond Wolfert

[quote]en wees nou eens tevreden met wat moedertje natuur ons te bieden heeft[/qoute]

Als mensen dat altijd gedaan zouden hebben, had je nu weinig te eten gehad.

Reden 1

De reden is wat ik qoute, je voegt niks toe. Zou in de natuur ook kunnen gebeuren.

Reden 2

Kruisingen KUNNEN soms beter in fysieke toestand zijn als een van de rassen op zich zelf. Kijk bv eens naar bastaardhonden, worden vaak ouder en mankeren minder dan "ras"honden

Reden 3

Sommige zijn gewoon erg mooi om te zien. Puur esthetisch dus.


Zomaar ff 3 redenen uit de pols geschud. Ik ben geen tegenstander van hybridekweek, zolang men ze maar niet verkoopt als rasecht.

Ik ben een puur voorstander van een stamboek!!!!



Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2005-03-22 - 17:45:15 send message to Wickingh

Beste Peter,

volgens mij is Lorie gewoon Nederlands hoor en wordt bedoeld dat wij als Nederlanders zelf etc.
als ik het mis heb hoor ik het wel.Tegen iedereen.Ik heb dit topic niet gestart om met elkaar verbaal op de vuist te gaan maar om te zien wat de meningen zijn die over dit onderwerp heersen. Ik weet dat de meningen verschillen en dat geeft discussie , dat vind ik alleen maar goed maar wel met respekt voor elkaar aub.
Ik vind het persoonlijk vreselijk maar iedereen heeft het recht om daar anders over te denken, mits op de juiste toon gevoerd kan dit een leuke en levendige discussie worden.

mvg Frank


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2005-03-22 - 17:48:46 send message to Wickingh

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Beste Raimond,

als er zo nu en dan eens een niet raszuivere vogel verschijnt is dat voor de gehele populatie niet erg, het wordt wel vervelend als de meerderheid van een bepaald ras niet raszuiver meer is.Uit eindelijk gaat de raszuivere vorm verloren en dat staat mij tegen.

mvg Frank


bulldog
Website Member
Posts :58

Website Member
2005-03-22 - 17:56:16 send message to bulldog

door het kweken van hybriden hebben we in de vogel wereld heel veel kleur mutataties gekregen en ook bij de kromsnavel soorten dus ga eens kijken wat je hebt zitten en denk dan nog eens na wat je zegt


Raimond Wolfert
Website Member
Posts :111

Website Member
2005-03-22 - 18:07:56 send message to Raimond Wolfert

Beste Wickingh,

Daarom zou er ook een stamboek moeten komen.
Wat er in het wild gebeurd doen we weinig aan, over een jaar of 30 zullen er mischien nog enkele soorten in een paar reservaten leven, maar dat is niet aan ons helaas. Als men die vogelsoorten in de kweek dan maar raszuiver houd, hebben we in elk geval nog wat.

Voor Bulldog: kleurmutaties doen me weinig, ik ben redelijk kleurenblind sad :( .


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2005-03-22 - 18:08:15 send message to Wickingh

Beste Bulldog,

ik vind je reactie tamelijk onduidelijk, tegen wie heb je het en welk punt wil je maken?Heb ik kleurmutaties in mijn collectie bedoel je dat?
Leg uit aub

mvg Frank


bulldog
Website Member
Posts :58

Website Member
2005-03-22 - 18:15:13 send message to bulldog

beste wichkingh
hoe denk je dat al die mutaties bij de vogels zijn gekomen door het kruisen onderling en dan weer terug kruisen en ik zou wel willen weten wat jij voor vogels hebt en in wat voor kleuren


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2005-03-22 - 18:22:56 send message to Wickingh

Beste Bulldog,

ik heb alleen wildkleur zitten:

Koppel rose kaketoe's
koppel oranjevleugel amazones
koppel lori's v/d blauwe bergen
koppel grijze roodstaarten
koppel halmahera edelpapegaaien
koppel NG edelpapegaaien
een blauwgele ara en
een oranjekuifkaketoe alleen bij deze vogel twijvel ik aan zijn raszuiverheid

mvg Frank


bulldog
Website Member
Posts :58

Website Member
2005-03-22 - 18:35:39 send message to bulldog

hallo frank
ik moet zeggen een mooie colectie vogels .
ik heb hoofdzakelijk cultuur vogels
maar de meeste kleurmutaties worden verkregen door het in kruisen van een ander enb dan weer terug kruisen op een wildkleur en na een paar generaties heb je de wildkleur terug maar dan in de vogel waar je hem in gekweekt hebt



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
volgende >>>

Onderwerp gesloten



Er zijn in totaal 172 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede