Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Dierenwinkel of Dierenarts? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : Dierenwinkel of Dierenarts?
ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-05-29 - 11:18:43 send message to ParkietenPeter

Wat mij vaker opvalt als er medische vragen zijn of vragen over de gezondheid van onze vogels, is dat de weg naar een dierenwinkel snel gevonden. En er hier dan middeltjes gekocht worden die volgens de verkoper baat moeten verschaffen.
quote
Als uw vogel ziek is kunt u natuurlijk de winkelier of de handelaar bellen waar u de vogel gekocht heeft. Alleen rijst de volgende vraag. Heeft die winkelier ook wel echt verstand van vogelziekten? Er is snel een middeltje uit de winkel gekocht, waar hij van de vertegenwoordiger een verhaaltje over heeft geleerd. En soms bent u hier ook mee geholpen.
Als een vogel echter ziek is en u vertelt wat u ziet aan iemand anders, bedenk dan dat u aan alleen maar een beschrijving heel vaak niet genoeg heeft om een juiste diagnose te stellen. Want hoe geoefend is uw oog om de kleine details te onderscheiden. Een dierenarts zal daarom ook vaak een fecaliënonderzoek moeten verrichten of een bloedonderzoek, röntgenfoto’s maken. Kortom hij moet de vogel zien om zich er ter degen van te vergewissen wat de vogel mankeert om zo de juiste behandeling voor te schrijven. Niemand is telepathisch en kan van een afstand de juiste diagnose stellen.

bron:www.mijnparkeiten.info -> Spoed voor Vogels.

Daarom vraag ik mij wel eens af: Als mensen toch geld willen uitgeven, wat zeer prijzenswaardig is, om het beste voor hun vogel te verstrekken; waarom wordt er dan snel naar een dierenwinkel(speciaalzaak ook vaak genoemd)gegaan en is de weg naar de dierenarts zo moeizaam te begaan? Als het saldo opgemaakt wordt ben je bij een dierenwinkel vaak minstens net zoveel geld kwijt als bij een dierenarts. Zeker als 70-80%? toch nog naar een dierenarts toe moet omdat de door de winkelier voorgestelde behandeling toch niet aanslaat. In veel gevallen is het dan toch te laat en is de vogel erg verzwakt.


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-05-29 - 11:38:39 send message to Lennart

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Peter,

Je hebt helemaal gelijk!!!!

Maar ik denk dat het meer te maken heeft met gemakzucht en drempelvrees voor een vogelarts!!!
Ook een stuk valse schaamte speelt daar in mee....Je gaat toch niet met je parkietje of zebravinkje in de wachtkamer zitten..????
Je wordt toch voor gek versleten?
Nee....dan met een amazone of liever nog een ara....maar dan heb je ook wat in handen waarmee je je vertonen kunt...en zit je tenminste niet voor l*l in de wachtkamer.....happy :)!

Ook de prijs van een vogel speelt vaak mee....sad :(
Dat is zelfs al eens hier op het forum geopperd door één of meerdere leden. Trouwens nog niet eens zo heel lang geleden was er een lid die stelde: Je gaat toch voor een vogeltje van 5 € toch geen 35 € uitgeven voor een dierenarts, daar heb 7 nieuwe vogels voor....?
Jah....dan kun je spreken van mentaliteit, maar ik zou ze niet graag de kost willen geven die het met die stelling eens zijn....shocked 8O!

Daar komt bij de dierenwinkel is vaak om de hoek en voor de dierenarts moet je vaak in de auto en moeilijke afspraken maken en bij veel mensen gaat nog steeds de dierenarts vaak voor te duur door!

Net wat jij zegt: Vaak moet er alsnog naar de dierenarts gegaan worden omdat die winkelier er toch achteraf niet zoveel verstand van had, maar wel wil verkopen en zal het hem een zorg zijn wat jij meeneemt....als de kassa maar rinkelt....razz :prazz :p!

Ohh...het helpt niet? Kijkt vervolgens de tweede keer zeer geďnteresseerd in een gelikt uitziende medicijnkast, pakt vervolgens een doosje er uit, moet eerst ff kijken waarvoor het ook al weer was en zegt: Heb ik hier iets speciaals voor je....dat helpt bij mijn vogels ook altijd....happy :)!
Gaat helemaal goed komen, vertrouw mij nu maar...!

De enige vogels die hij waarschijnlijk bezit zijn de mussen en spreeuwen in zijn tuintje of balkon....laugh :Dlaugh :D!

Zo gaat het in 9 van de 10 gevallen en vaak ben je dan te laat en is het vogel(tje) reeds naar de vogelhemel.....sad :(sad :(

De goeien niet te na gesproken natuurlijk!

Lennart wink ;)


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-05-29 - 11:39:19 send message to Niltava

Denk dat de winkel het gemakkelijkst is, je loopt binnen en je vraagt wat en je krijgt meestal wat mee.
Bij de dierenarts, afspraak maken, vragen beantwoorden, poedertje mee en vogel alsnog dood.
Of dierenarts kan niets vinden geeft toch maar antibiotica mee oid. of het consult en leidt ook tot niets.
Vaak ben je met vogels toch al wel laat, aangezien ze het heel lang voor zich houden.
Ik heb het hier even over tropen. Bij papegaaien ed ligt het iets anders(prijs vogels in verhouding tot kosten en de kennis is er wat meer, en ze hbben wat meer body)


MrandMrsSwift
Website Member
Posts :388

Website Member
2005-05-29 - 11:50:55 send message to MrandMrsSwift

Ik ben laatst gewoon met onze kanarie naar de dierenarts geweest, werd helemaal raar op gereageerd door mensen die er ook aan het wachten waren. Gewoon heel belangstellend van wat ik mee had ik een emmer en wat ie had. En ook al zouden mensen denken van pfff een vogeltje. Dan denken ze dat toch lekker. Een beetje dierenliefhebber maakt het niet uit wat het is. Het is een dier en die heeft ook recht op een goed en pijnoos leven. Jong of oud, wild of tam, duur of goedkoop moet daarbij geen rol spelen. Gr.


MrandMrsSwift
Website Member
Posts :388

Website Member
2005-05-29 - 11:51:31 send message to MrandMrsSwift

Werd helemaal NIET raar op gereageerd MOET ER STAAN.


MrandMrsSwift
Website Member
Posts :388

Website Member
2005-05-29 - 11:58:05 send message to MrandMrsSwift

En ik betaal nog liever 15 euro voor niks bij een dierenarts dan dat ik allelei middeltje koop. Helemaal als je niet weet wat een dier heeft ga ik ze niet zomaar ff vanalles geven hoor. Mijn kanarie had zeer waarschijnlijk een hersenschudding (dacht later zelf aan een hersenbloedinkje) en heeft zijn ene kant (vleugel & pootje) verlamd (hoop natuurlijk dat dit tijdelijk is). En de dierenarts zei ik kan je wel pijnstillers mee doen, hij zo maar dat heeft vrijwel geen zin. Hij zo je moet je kanarie gewoon veel rust geven en dan moet het met de dag wat beter gaan. En dat gaat het gelukkig. Normaal ga ik altijd naar een andere dierenarts. Ik weet zeker als ik daar nu naar toe was geweest dat ik WEL pijnstillers mee had gekregen. Doen die heel snel. Heb ik bij mijn hond wel gemerkt, heb later gewoon gezegd ik hoef die niet meer. Want ik zag het juist met de dag erger worden dan minder. Toen zelf op internet gekeken en zelf iets geprobeerd. (Was wel zeker hoor dat ze artrose heeft).


MrandMrsSwift
Website Member
Posts :388

Website Member
2005-05-29 - 11:59:13 send message to MrandMrsSwift

Pfff wat een typefouten heb ik erin staan. Geef de schuld maar aan de warmte happy :)


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-05-29 - 12:16:20 send message to Lennart

quote
Pfff wat een typefouten heb ik erin staan. Geef de schuld maar aan de warmte


Geeft niks, daar hebben we allemaal wel eens last van...laugh :Dlaugh :D

Maar ik denk dat iedereen precies begrijpt wat je bedoeld!!!!

De prijs van het dier mag niets uitmaken....het welzijn wel....happy :)happy :)

Lennart wink ;)


mootje
Website Member
Posts :322

Website Member
2005-05-29 - 13:41:26 send message to mootje

Ik ga altijd naar de dierenarts, tenzij het om iets gaat wat ik makkelijk zelf verhelpen kan bv. kalkpootje, luchtpijpmijt, ontstekingen, etc.
echter het verschil van kennis t.o.v. vogels verschilt nogal per dieren arts.
maar bij een winkelier ga ik niet om raad vragen, veel dingen blijven ook voor een winkelier een raadsel, terwijl de microscoop van de dierenarts alleen feiten weergeeft.
Kosten mogen mijns inziens geen rol spelen, in de keuze d.a,/ winkelier, als je een dier aanschaft, ook al is de aanschafwaarde laag, ben je verantwoordelijk voor het welzijn ervan, en weet je dat dat geld kan kosten.


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-05-29 - 14:55:21 send message to dooren

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Zelf indien nodig ga ik ook altijd naar een specialiseerde vogelarts. Naast behandeling van de zieke vogel in kwestie heeft zo'n bezoek nog meer voordelen.

Een goede dierenarts kan vertellen wat de risico's zijn in je eigen specifieke situatie, ze kijken vaak anders tegen de vogelhobby dan jezelf. Uit dat gezichtspunt kunnen verrassende conclussies worden gemaakt op gebied van voeding, huisvesting, klimaatbeheersing en vogelmanagement.
gert


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-05-29 - 16:00:44 send message to johanblok

Het heeft weinig zin om in een dierenwinkel om advies te vragen, meestal zal daar niet veel meer kennis aanwezig zijn dan bij een beetje ervaren dierenhouder.

Als je naar een arts gaat is het echter wel van groot belang naar welke je gaat. Dit geldt zeker voor vogels, maar ook voor honden. Zo heeft bij de hond van een kennis een (vee)arts in een dorp zonder veel moeite de diagnose HD gesteld en pijnstillers meegegeven, terwijl bij een dierenkliniek de kniebanden of iets dergelijks gescheurd bleken. Dit is middels een operatie opgelost is, waardoor de hond weer uitstekend loopt.
Mijn eigen hond is geopereerd door een specialistische kliniek die uitsluitend pootoperaties bij honden doet. Dit gebeurt uiterst professioneel (qua apparatuur, hartbewaking etc.)
Zo ver is men bij papegaaien nog lang niet, laat staan bij andere vogels.
Behalve voor bestrijding (voorkomen) van parasieten heeft het echter geen zin om een naar een dierenwinkel te gaan voor medische problemen. Een dierenarts is dan zinniger, echter ook op hun advies kun je ten aanzien van vogels (lang) niet altijd blind vertrouwen, daarvoor zijn diagnoses gewoonweg te onzeker.


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2005-05-29 - 19:31:26 send message to natasja

Ik denk dat de prijs er wel degelijk mee te maken heeft maar dan ook in een ander opzicht , je kan bij een dierenwinkel nml. direct de prijs horen en dan beslissen van ik neem het product of ik neem het niet , bij een dierenarts is het vaak pas aan het einde van het consult duidelijk wat je nou eigenlijk kwijt bent en daarbij is een dierenarts ook met veel producten onnodig duur , in zoverre onnodig duur dat ze in de meeste gevallen de duurdere merken hebben terwijl je in het geval van bijv. een wormenkuur veel en veel minder kwijt kan zijn.

Ik vind het in ieder geval vaak erg vervelend als ik opeens weer 30 euro meer kwijt blijk te zijn na een consult omdat er zonodig iets tegen oormijt bij moest komen waar je automatisch Ja op zegt maar er achteraf achterkomt dat je dat middel via de dierenwinkel had kunnen kopen voor ca. 15 euro minder.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-05-29 - 20:28:00 send message to johanblok

Sommige dierenartsen lijken inderdaad elke stap die zij verzetten te rekenen, en berekenen zelfs behoorlijke administratie kosten voor een gespecificeerde rekening, echter met 1 van mijn honden heb ik ook beleefd dat voor een aantal controles van een ernstig verwond oog niets berekend werd, terwijl de behandeling die door een ongeluk op zondag plaats vond, gezien dit tijdstip, ook niet duur was.
Er zitten behoorlijke verschillen in prijzen tussen dierenartsen die zich niet altijd uiten in verschil in kwaliteit.


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-05-29 - 21:46:41 send message to ParkietenPeter

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Zo las ik onlangs over kosten van DNA sexen. De ene telt €35,00 en bij de ander wordt het voor €16,50 gedaan, terwijl deze dr. hoog aangeschreven staat.
Niet uit eigen ervaring. Je moet wel even zoeken.


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2005-05-29 - 23:17:53 send message to tonnl

Het kan toch ook anders hoor. Ik heb een aantal jaren in een dierenwinkel gewerkt en zeer vaak gebeurde het dat klanten eerst naar de dierenarts gingen met een vogel (of ander dier) en dan daarna bij mij kwamen klagen. Wat een bruut, wat een onhandige sukkel... waren we maar meteen hierheen gekomen.
Zoek een winkel waar een dierenliefhebber werkt met verstand van zaken. Zulke winkels zijn er echt.
Ton.


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-05-29 - 23:54:11 send message to ParkietenPeter

En dat is ook mooi om te horen (lezen). wink ;)
Het mag zeker niet gegeneraliseerd worden.



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 121 bezoekers op de site, waarvan 6 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede