Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > valkparkiet wormen? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : valkparkiet wormen?
janspor
Oud Lid
Posts :3

Oud Lid
2005-12-01 - 11:50:27

Bij mij is er een valkparkiet dood gegaan. Ik heb zelf utoptie verricht op deze vogel. Wat mij opviel is dat de darmen op sommige stukken zwart waren en dat er zaden in de darmen zitten. Ook de maag zag er vreemd uit: zwarte harde binnenkant en er zaten veel zaden (allemaal dezelfde) in. Heeft er iemand een idee waar dat op duidt? Ik zit zelf aan wormen te denken.
ps. de vogel was ook erg mager.


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-12-01 - 12:01:58

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Jan,

Als je toch al zo goed bent dat je zelf een autopsie kunt verrichten moet je dit beslist ook zelf weten te beantwoorden.

Je verwacht hoop ik toch niet dat het allemaal zo werkt?

Als een vogel leeft en ziek is, is het al bijzonder moeiliijk om aan de hand van een sumiere beschrijving een adequate oplsosing voor te stellen.

Het is heel leuk gevonden. Ooit al eens ingewanden van een gezonde vogel bekeken? weet je überhaupt hoe het verteringsstelsel van een vogel werkt?

Nou, ik wens je heel veel succes.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2005-12-01 - 19:17:51

Sterke vermagering kan inderdaad op een worminfectie wijzen. Echter, in het geval van een ernstige spoelworminfectie zou je daar toch sporen van hebben moeten vinden in de ingewanden.

De aanwezigheid van hele zaden in de darmen is wel vreemd. Gaat het hierbij om ongepelde zaden?
Dit zou namelijk o.a. kunnen duiden op een aandoening aan de (binnenkant van de) snavel die het moeilijk/onmogelijk maakte om de zaden te pellen.


Chow
Website Member
Posts :825

Website Member
2005-12-02 - 02:04:54

Vreemde manier van hobby beleving om "utopsie" te verrichten op je dode vogels. Mijn utopie is het niet.


janspor
Oud Lid
Posts :3

Oud Lid
2005-12-02 - 11:32:54

Bedankt voor de reactie, karel. De zaden waren wel gepeld maar nog niet gemalen. Het leek net of de zaden verstopt in de darmen zaten. In de spiermaag zaten ook nog hele zaden.
De reden dat ik autopsie verricht op overleden vogels, is dat ik graag wil weten wat de doodsoorzaak is. Als het een worm-infectie was, dan moet ik alle andere vogels gaan ontwormen. Anders kunnen er nog meer vogels doodgaan, dus het opensnijden van vogels kan vogellevens besparen.
Nu zullen jullie wel zeggen dat ik naar de dierenarts moet gaan voor autopsie. Maar ik helemaal geen vertrouwen meer in dierenartsen. Ik heb daar weleens een dode vogel heen gebracht voor autopsie, maar dan zeggen ze doodleuk dat ze niks hebben kunnen vinden. Ik heb het idee dat ik zelf meer weet van vogels dan dierenartsen.


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2005-12-02 - 15:25:05

De keren (gelukkig weinighappy :))dat ik het heb laten doen(dierenartsen/Utrecht)werd ik er ook niet veel wijzer van!

Meer dan ,,misschien,,dit of ,,waarschijnlijk,,dat komen ze vaak niet.

Als ik het zou kunnen(maar ik ben een watjelaugh :D)zou ik het ook liever zelf doen!



Dennis Fr.
Website Member
Posts :1399

Website Member
2005-12-02 - 19:09:25

je moet voor zo iets ook niet zomaar naar een willekeurige dierenarts gaan.maar naar een dierenarts gespecialiseerd in vogels.van zelf aanmodderen word het ook niet beter van.kunt ze wel opensnijden maar zelf weet je ook niet waar je naar moet kijken.

Groeten Dennis


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2005-12-02 - 20:23:52

happy :)ik kan niet voor andere spreken,maar mijn ervaringen(en van vogelkennissen)betrefd aotopsies vogeldierenartsen en de faculiteit Utrechtwink ;)

Bij gewone dierenartsen kom ik al in geen 15 jaar meer (voor vogels tenminste)


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2005-12-02 - 23:31:54

Dennis:
quote
van zelf aanmodderen word het ook niet beter van.kunt ze wel opensnijden maar zelf weet je ook niet waar je naar moet kijken.



Op zich ben ik het daar wel mee eens Dennis. Je kunt zelf niet zoveel zien als een gespecialiseerd dierenarts.

Toch is het interessant om een dode vogel die je anders in de vuilnisbak zou gooien nog even goed van buiten en van binnen te bekijken. Het is daarbij handig om eerst een goed boek over vogelaandoeningen aan te schaffen. Daarin staan meestal zeer goede foto's van "opengemaakte" vogels met bepaalde ziekten.
Zo kun je met een beetje vergelijken wellicht toch weer wat te weten komen.
Bovendien is het goed om te weten hoe de verschillende onderdelen er "live" uitzien.

Oh ja, ik was vroeger ook een "watje" op het punt van opensnijden e.d., maar doordat ik een aantal jaren geleden noodgedwongen jonge uiltjes moest gaan voeren met de ingewanden van eendagskuikens ben ik daar nu overeen geraakt.

"ieder nadeel hep ze voordeel"
wink ;)




dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-12-03 - 00:00:28

Klopt helemaal Karel, in het boek avian medicine staan bv. "mooie" foto's van hoe een vogel ervan binnen uitziet. Ook laten met vele foto's zien wat er mis is, lever, nieren e.d.

In het begin doet het pijn om je "dierbare vogel" open te snijden, maar aan de andere kant kun je er wat van leren en zien of de vogel gezond was.

Een ernstig vergrootte of verkleurde lever kan toch een indicatie geven dat voeding verkeerd was of een bepaalde bacteriele infectie aanwezig was. Was de vogel vet, waren de organen normaal gekleurd e.d.

Dan is het inderdaad zo: elke nadeel heeft zijn voordeel. (een dode vogel is pech, leer ervan dan blijven toekomstige ziekten beter weg)
Gert


bart.roggeman
Website Member
Posts :28

Website Member
2005-12-03 - 00:10:14

Ik wil even terugkomen op de mogelijke doodsoorzaak.Indien het wormen zijn, dan vind je ze gewoon terug in de darmen. Als je in de darmen geen wormen vind, hebben ze er ook geen. Maar de niet gemalen zaden in de darmen doen mij aan iets anders denken, nl gebrek aan grit en kiezel. an, Verstrek je wel (genoeg) grit en kiezel aan je vogels.
mvg


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-12-03 - 10:40:04

Persoonlijk heb ik niet zo een probleem met het zelf uitvoeren van een autoptie. Je leert zoals gezegt heel erg veel meer over de vogels als je zowel de buiten als de binnenkant hebt gezien.
Wel moet je rekening houden met het feit dat je heel erg voorzichtig te werk moet gaan. Simpel opensnijden en wegduwen van ingewanden kunnen een zwaar vertekend beeld opleveren.

Hoewel er word gezegt dat de vogelarts hier de enige zou moeten zijn die een autoptie mag uitvoeren denk ik toch dat er ruimte moet zijn om zelf te leren. Tenslotte gaat het niet langer over een levend diertje waarop je experimenteerd maar gaat het nu om de kennis en ervaring die je kunt uitbreiden.

Terugkomend op deze autoptie is veilig te stellen dat de kliermaagspier zijn werk niet naar behoren heeft gedaan. De zaden hadden namelijk voor de darmen al vermalen moeten zijn. Hele zaden in de darmen (bijna in de ontlasting) wijst vaak op KDS. Natuurlijk kan ik niet met zekerheid zeggen dat dit het probleem is! Dit is mijn simpele "leken" conclusie. sad :(

Erwin


Fonje
Website Member
Posts :439

Website Member
2005-12-03 - 11:02:30

KDS is dat hetzelfde als Megabacteriose? Want daar dacht ik ook aan.

Peter


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-12-03 - 13:41:57

Sorry, hier leer ik dus ook weer van, dank je wel. Nog niet zo bekeken.

wink ;) Peter


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-12-03 - 14:31:14

Het kan inderdaad heel leerzaam zijn, al zal ik het zelf niet snel doen. Alleen je moet niet de illusie hebben dat jij dingen kunt vinden die een gespecialiseerde arts niet zou vinden.


paccie
Oud Lid
Posts :565

Oud Lid
2005-12-03 - 14:39:33

je moet je vogels zoiezo 2 x per jaar wormen kuur geven



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 225 bezoekers op de site, waarvan 6 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede