Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > handopfok , zelf doen of kweker laten doen ? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2 3 4 5
volgende >>>


Auteur Onderwerp : handopfok , zelf doen of kweker laten doen ?
natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2006-01-17 - 08:12:42 send message to natasja

Ik zie regelmatig voorbij komen dat mensen vinden dat je een handopfok papegaai pas moet kopen als hij zelfstandig is , natuurlijk zijn er ook tal van meningen dat je helemaal geen handopfok moet doen maar dat is een totaal andere discussie als de gene die ik hier wil opstarten wink ;)

wat is het verschil in risico voor het dier zelf om door een nieuwe eigenaar met de hand opgefokt te worden ?

Ik ben zelf van mening dat een nieuwe eigenaar dit net zo goed zal kunnen doen als een kweker , mits deze eigenaar zich er natuurlijk serieus mee bezig houd maar er zijn ook kwekers die de handopfok niet zo serieus nemen .

ook hebben kwekers ervaring moeten opdoen met de handopfok dus wat dat betreft is er geen verschil met een eigenaar die deze ervaring op doet.

Ik ben het er wel mee eens dat je als nieuwe eigenaar minder risico's loopt met een vogel van 12 weken ipv 6 weken ( in die 6 weken kan er nou eenmaal meer misgaan zijn toch levende wezens tenslotte ) maar het dier loopt naar mijn mening niet meer risico's

Dan ga ik dus wel uit van een eigenaar die er serieus mee omgaat en zich verdiept in de handopfok.

Als ik naar mezelf kijk heb ik inmiddels ervaring met handopfok maar word een 6 weken oude papegaai me afgeraden en aangeraden een papegaai te nemen die door de kweker tot 12 weken handopfok heeft gekregen , wat in mijn ogen dus eigenlijk geen verschil maakt ...
de vogel krijgt namelijk hoe dan ook handopfok .

Dus vandaar mijn vraag , punt van discussie ..

Waarom zou een eigenaar een vogel pas mogen kopen als deze zelfstandig is terwijl deze vogel evengoed handopfok is , waarom zou het risico kleiner zijn als deze vogel niet gevoed word door de nieuwe eigenaar ?

er zijn ook tal van kwekers die de handopfok overlaten aan bijv. de vrouw of schakelen er andere mensen voor in wegens tijdgebrek etc.


weggy
Website Member
Posts :80

Website Member
2006-01-17 - 09:08:59 send message to weggy

Denk dat het ook te maken heeft met de "schrik" van de kweker. Een vogel van 12 weken is een stuk sterker en zelfstandiger. Als er na die 6 weken iets voorvalt en de vogel sterft,sta jij natuurlijk bij de kweker om een nieuwe.Gebeurt dit bij de kweker zelf,weet hij waar het aan ligt.
En is het even grote zonde,maar bij de eigenaar thuis heeft deze er ook helemaal geen zicht of controle op.
Dus in mijn ogen is het in het belang van hemzelf en de vogel.

Gr; Herman


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2006-01-17 - 09:48:43 send message to Hawkeye_NL

quote
Waarom zou een eigenaar een vogel pas mogen kopen als deze zelfstandig is terwijl deze vogel evengoed handopfok is , waarom zou het risico kleiner zijn als deze vogel niet gevoed word door de nieuwe eigenaar ?


Tja, waarom zou je niet een ieder die het wil gelijk een baby van 2 weken meegeven? Ik bedoel, er zijn vast en zekers kwekers die deze vogels groot krijgen. Er zijn zelfs kwekers die vogels vanuit een broedmachine groot krijgen. Dus waarom niet de mensen een broedmachine verkopen zodat ze zelf het jong vanuit het ei kunnen grootbrengen? Tenslotte moeten ze toch een keer de ervaring krijgen.

Zoals al blijkt uit een andere topic horen de mensen maar een klein stukje van de adviezen die worden gegeven. Ze willen graag aan handopfok doen omdat ze graag een zo jong als mogelijke vogel willen hebben. Hiervoor zijn ze best bereid om de vogel zelf te voeden. In de praktijk blijkt echter dat je vogel drie maal daags voeren wel erg vervelend wordt als de vogel iets heeft, als deze door tegenzin of speelsheid het eten niet even zo 1, 2, 3 achterover slaat. Het wordt soms een kliederzooi en dat moeten we dan weer opruimen. En hoe warm zeiden ze ook weer dat het voer moest?

Veel "ongelukken" met deze kleine baby vogels komen doordat ze een kropverbranding of kropverzuring oplopen. Mensen raken snel in paniek en geven de jongen te veel maar meestal te weinig voer. Nog vaker gaat het fout als ze niet meer weten wat te doen omdat de vogels snel gewicht verliezen. Wil ik nog niet eens hebben over de dieren die vanwege onoplettendheid het leven laten door externe gebeurtenissen.

Maar als het dan uiteindelijk echt fout gaat waar rennen ze dan als eerste naartoe? Inderdaad, naar de kweker of verkoper. Dan ineens moeten ze garantie hebben! De kweker of verkoper heeft het dan namelijk altijd gedaan. De informatie of begeleiding was niet goed, de vogel zou wel ziek zijn geweest of de ontsteking zal wel bij de kweker zijn ontstaan. Hoe dan ook, ze willen geld terug of een andere vogel!

quote
er zijn ook tal van kwekers die de handopfok overlaten aan bijv. de vrouw of schakelen er andere mensen voor in wegens tijdgebrek etc.


Wij waren zelf dit soort mensen. Wij voeden de jongen van Lorre & Co op. Daarbij mogen duidelijk zijn dat ik het ook ooit een keer heb moeten leren. Ook ooit als leek ervoor heb gestaan. Alleen bij mij is het erin gebakken doordat de mensen in mijn directe omgeving kwekers waren en het mij hebben aangeleerd. Zo gezegd, de klappen van de zweep geleerd. Logisch dus dat een kweker of bedrijf of in ons geval onze vriend gebruik maakt van deze hulp. Dit scheelde hem een hoop tijd.

De meeste mensen die een papegaai kopen doen dit helaas nog steeds zonder er echt over na te denken. De risico’s dat het fout gaat voor een vogel worden daarom aanzienlijk groter. Er van uit gaan dat de meeste kwekers het nog steeds om de vogels is te doen en niet om het geld is dit een onaanvaardbaar risico verhoging. Dat heeft verder niets te maken met de koper persoonlijk. Zou je een vogel van mij persoonlijk willen kopen dan krijg je hem in ieder geval nooit mee zolang ze niet zelfstandig zijn.

erwin


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2006-01-17 - 09:49:57 send message to Jacqueline

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

happy :)

Een zwaluw in het land, maakt nog geen zomer.

Wij zijn van mening dat vele niet het gevoel/kennis/zelfvertrouwen hebben om zo'n teer babytje zelf groot te brengen.
In de jaren dat we nu met deze hobby bezig zijn, hebben we al heel wat beginnende huiskamer liefhebbers over de vloer gehad.
Het zijn maar enkele die werkelijk weten wat het inhoud om dit te doen.
Alle ins en outs weten ook zij niet, maar zijn zich wel bewust van de gevaren die handopfok met zich mee kunnen brengen.
Deze mensen hoef je niet te overtuigen wat het beste is voor de baby in kwestie, dat weten ze zelf ook wel.

Bladeren regelmatig door verschillende forums, en met grote regelmaat keert steeds weer een vast gegeven terug, problemen met handopfok door leken.

Denk aan de baby papegaai/ara/kaketoe in kwestie, hij heeft er niet om gevraagd om mee gegeven te worden aan een leek, die van niets weet, en bij het minst geringste in paniek raakt.
Zijn toevlucht zoekt tot forums, want bij de kweker heeft hij gezegd dat hij het kan, is toch een hele stap om met neer gebogen hoofd zijn onkunde bij deze kweker toe te moeten geven.

Gelukkig zijn er behulpzame mensen, die het belang van de vogel in kwestie zien, en bereid zijn om te helpen, maar het is zeker niet de weg.

Laat de baby bij de kweker tot deze zelfstandig is, en wil je graag erbij betrokken zijn, maak een afspraak met de kweker, om ook aanwezig te zijn tijdens voedingen, en neem deel aan het socialisatie proces.
Maar weet, wanneer je weer huiswaarts keert, je geliefde baby papegaai/ara/kaketoe in goede en ruim ervaren handen is.
En deze handen ervoor zorgen dat je het beste van het beste kunt verwachten.

wink ;)
Peter.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2006-01-17 - 10:23:19 send message to Karel

Maar evengoed:

Een enkel nachtvorstje maakt nog geen winter

wink ;)


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2006-01-17 - 11:02:15 send message to natasja

oke .. dan ga ik toch even een l*llige opmerking maken ..

Jullie mogen dus wel onervaren beginnen aan handopfok maar een toekomstige eigenaar mag dat niet ?



menno
Website Member
Posts :53

Website Member
2006-01-17 - 11:09:13 send message to menno

Hoi, ik had dan nog een ander vraag , waarom geven zoveel kwekers hun vogels zo vroeg af?
Ik bedoel, ik zal heus niet de enigste zijn wat zo jong een vogel mee krijgt, je leest het vaak genoeg, trouwens voor deze baby-ara heb ik zoals gezegd ook al een jonge grijze roodstaart met de hand gevoert dus helemaal onervaren ben ik niet, en met deze grijze gaat het uitstekend hij is nu 2 jaar oud en zeer lief. En dan nog iets, ik heb gelezen dat, corrigeer mij maar als ik het fout heb, dat een baby-ara tot 4 , 5 maanden bijgevoert moet worden met pap.....dus dan moet je het toch ook zelf doen, ik denk niet dat er veel kwekers zijn die hun vogels tot 5 maanden bij zich houden en ik weet natuurlijk wel dat hij dan niet zo kwetsbaar is als met 6 weken.
mvg, andre.


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2006-01-17 - 11:34:35 send message to dooren

In mijn ogen louter om commerciële doeleinden.

Door de baby-papegaaien jong te verkopen lopen deze vogelhandelaren minder risico's, na 12 weken is vaak pas visueel zichtbaar dat de vogel besmet is met een pfbd virus. Meeste huiskamervogels hebben eigenaren die volledig onbekent zijn met het "vogelwereldje van handelaren"

Bovendien kan de baby gemakkelijk sneuvelen voor deze 12 weken, het bespaar zo'n handelaar ook veel geld, immers tijd is geld.

Ook erg belangrijk is dat het "melk" koppel weer snel opnieuw aan een nieuwe ronde "kan" beginnen. In de natuur geldt het nu eenmaal dat een niet gerond broedsel als mislukt is beschouwd.
Dus alle reserve-stoffen worden ingezet om opnieuw een broedsel te starten, de vogels weten nu eenmaal niet beter. (om gelijk de argumenten van ze doen het toch zelf van tafel te vegen)

Als het koppel uitgeput is dan wordt dit nog vaak doodleuk verkocht als een goed broedkoppel dat vele jongen heeft grootgebracht.

Vergeef mij scherpe taal hierin, maar ik ben zwaar tegen zulke commerciele praktijken waarvan vogels en onwetende kopers de dupe zijn.

Vele kopers komen van een koude kermis thuis.
Gert


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2006-01-17 - 12:16:59 send message to Jacqueline

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

happy :)

Eerlijk gezegd, is het een kwestie van vraag en aanbod.
En hoe je het ook draait of keert, geld speelt bij beide partijen een te grote rol.

Voor een baby van pakweg 5/6 weken of nog jonger betaalt men nu eenmaal ook minder.
Maar voor vele kan dit weleens heel duur uitpakken.

Maar waar blijft de lijdensweg van deze baby's.
Waarom word deze niet eens voor het voetlicht gehaald.

Voel de pijn, om te moeten eten met een verbrande krop.
Voel de aftakeling, omdat er voer gist in zijn krop.
Voel de kou, omdat hij geen lekker verwarmd plekje heeft.
Voel de schrik, bij het openen van de afgesloten doos waar men hem in onder gebracht heeft.
Voel de honger/verhongering, bij te koud eten, want dat lust hij niet.

VOEL DE VERSTIKKING, bij het verkeerd voeren,(luchtwegen).

Moet ik nog even doorgaan.

Van horen zeggen en lezen, zijn er al genoeg baby papegaaien/ara's/kaketoe's naar de eeuwige vliegvelden voortijdig verhuist.

Het promoten van handvoeding gedaan door leken is te verwerpen, ook het mee geven van niet zelfstandige baby's.

Leren, geen probleem, daar kan een kweker je heel goed bij helpen, maar zelf gaan experimenteren met levende have, nee, loop onze deur maar voorbij.
Daar vinden wij onze nakweek veel en veel te goed voor.

wink ;)
Peter.


papara
Website Member
Posts :12

Website Member
2006-01-17 - 12:37:10 send message to papara

Waarom zou je het risico lopen als het niet nodig is , natuurlijk hebben wij het ook moeten leren , maar dan met het doel om het te blijven doen.
De goede kwekers bieden ook hulp als het fout gaat , andere echter laten je met je problemen zitten.
Met als gevolg dat ze uiteindelijk naar hier komen en wellicht ook naar andere die voederen voor kwekers.
Als je de verhalen aan de telefoon zou horen of de jongen zou zien , denk ik dat je mening wel veranderd.
Of je het zelf wil proberen maak je natuurlijk zelf uit , maar verwacht van ons geen wonderen als het fout loopt.

Hugo


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2006-01-17 - 13:35:08 send message to molineti

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

happy :)

Ik denk dat zelfs ervaren ,,handopfokkers,,problemen zouden gaan krijgen als ze alle voedings adviezen op zouden volgen die op div.sites en forums gegeven worden!

Zo ziet men vaak staan 10 procent van lichaams gewicht moet men voeren??Zoveel voedingen per dag moet men geven?? Bij problemen(wat dan ook) Nystatine en/ of Batril geven ???

Zo simpel is het volgens mij dus weer niet!

Vraag mezelf ook weleens af of de mensen die er aan beginnen ook wel de juiste benodigheden in huis hebben?
Wie zal er B.V die 1 maal een jong groot brengt een goede warmte kast hebben?

En de juiste temperatuur is toch ook van groot belang voor het welzijn van het kuiken.wink ;)

Persoonlijk zou ik trouwens liever hebben dat ik ook geen ervaring had,dit zou namelijk inhouden dat de ouders ze zonder problemen zelf groot zouden brengenhappy :)





natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2006-01-17 - 14:29:59 send message to natasja

er word naar mijn mening zoveel bijgehaald wat niet relevant is ..

Peter , waarom vertrouw jij je vogels met 12 weken toe aan kopers die je niet het vertrouwen geeft om voor een 8 of 10 weken oude vogel te zorgen ?

Waarom word er in zoveel discussies uitgegaan van goede kwekers en slechte andere mensen ?

Ik ben geen kweker , heb mijn kicah niet zelf gekweekt toch durf ik 100% te stellen dat ik de handopfok beter heb afgerond , beter geinformeerd ben begonnen etc. dan dat de kweker van Kicah van plan was , de kweker van mijn edel bracht zijn vogels op met brinta en roosvicee , gaf mij dit ook als advies mee.

Ik ben er echter van overtuigd dat ik of andere zoals peter of erwin niet de enige zijn die handopfok verantwoord kunnen geven.

en Natuurlijk ! kan je dan voorbeelden geven van eigenaars die onverantwoord beginnen maar zo zijn er natuurlijk ook kwekers die dit doen en daar hoor ik jullie niet over wink ;)

Zonder de keuzes van de kwekers tenslotte niet zoveel handopfok papegaaien .. er is alleen kwestie van vraag als er aanbod word gecreeerd wink ;)
dat er handopfok bestaat is dus vanwege de kwekers.

Dus mijn vragen ;
1-waarom zou een eigenaar geen handopfok "mogen" geven terwijl een kweker het niet per definitie beter hoeft te kunnen.

2- waarom is het beter voor een vogel om door een kweker tot 12 weken met de hand gevoed te worden terwijl in het algemeen een kweker net zoveel ogen/handen heeft als een eigenaar ?

Ik zie gewoon het verschil niet , de kweker is ook Onervaren begonnen aan handopfok dus waarom zou een nieuwe eigenaar , die dit dier toch bedoeld heeft voor het leven ipv voor de verkoop, dit niet kunnen ?




Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2006-01-17 - 14:46:53 send message to Hawkeye_NL

quote
1-waarom zou een eigenaar geen handopfok "mogen" geven terwijl een kweker het niet per definitie beter hoeft te kunnen.

2- waarom is het beter voor een vogel om door een kweker tot 12 weken met de hand gevoed te worden terwijl in het algemeen een kweker net zoveel ogen/handen heeft als een eigenaar ?

Ik zie gewoon het verschil niet , de kweker is ook Onervaren begonnen aan handopfok dus waarom zou een nieuwe eigenaar , die dit dier toch bedoeld heeft voor het leven ipv voor de verkoop, dit niet kunnen ?

1: Nergens is er een wet die het technisch verbied! Dat zou er van mij overigens direct komen.
2. De leeftijd van 12 weken is niet hard. Beter kun je zeggen op de leeftijd dat de vogel zelfstandig kan eten. En waarom, omdat de meeste problemen juist ontstaan in de periode voordat ze zelfstandig kunnen eten.

Sommige soorten zoals de blauw gele ara worden echt niet meegegeven als ze 12 weken oud zijn. Deze vogels hebben een veel langere periode nodig om zelfstandig te worden. Ik voed de jongen op totdat ze echt zelfstandig zijn en dus niet langer afhankelijk zijn van de eigenaar om het voer binnen te krijgen.

Natuurlijk zijn er ook kwekers die er geen kaas van hebben gegeten. Die zouden van mij dus ook niet met handopfok bezig mogen zijn. Maar technisch zijn ze er wel voor verantwordelijke.

Maar goed, het is zoals gezegd geen recht waarover we praten. Het is zoals wij dit doen. Mensen zoals Peter en Jaqulien, Gert, ikzelf of Bert en nog vele anderen verkopen om de duidelijk vermelde redenen hun jongen niet aan particulieren. Maar deze mensen zouden net zo min verkopen aan de groep kwekers die je in je voorbeeld noemt.


Het is dus aan de verkoper zelf om dit te bepalen.


kakatoe
Website Member
Posts :771

Website Member
2006-01-17 - 15:43:31 send message to kakatoe

waarom zou men eigenlijk de vogels met de hand groot brengen dat is alleen maar om geld te doen niet meer en niet minder.
de ouden kunnen hun jongen zelf wel groot brengen dan kun je de jongen ook wel tam krijgen

jan


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2006-01-17 - 15:49:10 send message to Jacqueline

happy :)

Een goede kweker is op alles voorbereid, dus ook wat handvoeding betreft.
Nood breekt wetten, voor diegene die gericht op natuurbroed kweken.
Ook zij hebben de kunst eigen moeten maken, al dan niet nood gedwongen.

Maar bij een aspirant huiskamervogel liefhebber, is deze noodzaak niet aanwezig, deze kan op zijn gemakje achterover leunend in zijn stoel, de tijd uitzitten, om zijn zelfstandige baby papegaai, in ontvangst te nemen wanneer deze zover is.
Zonder ook maar een fractie risico in welke vorm dan ook.

Vele weten gewoon niet waar ze aan beginnen, handvoeding, ach is zo makkelijk, om de zoveel uren een of ander papje erin en klaar is kees.
Oja, niet te warm en te koud he, centjes gebeurt, en dag he, op passen want je hielen zitten klem tussen de deur.
Zeker deze lieden zijn er ook, hier hoef je ook niet terug te keren met voedings problemen of nog erger.

Reden genoeg om je tijd uit te zitten lijkt mij.
En leuk samen met de kweker je nieuwe aanwinst groot te brengen, en dan ook niet onbelangrijk, hij/zij weet je veel meer te vertellen over karakter/opvoeding/gedragingen, zo ga je als het zover is, werkelijk beslagen ten ijs.

Valt toch niet te ontkennen dat deze weg, een veel betere is, voor papegaai/ara/kaketoe, en ja, ook voor de aspirant eigenaar.

We staan allemaal voorop, als het om de kwestie wildvang en vernietiging van leefgebieden gaat.

Maar baby huiskamervogels hebben ook rechten, het is aan de kwekers om hier op toe te zien, dat ze ook hun recht krijgen.
En als dat inhoud, geen verkoop beneden de leeftijd van zelfstandig zijn, dan is dat gewoon goed.

Let wel, verbieden kun je niets, ieder kan nu nog kopen wat hij wil, al is het uit het ei.
Maar geen rechtgeaard kweker die hier aan mee werkt.

Kijk, dat je erin geslaagd bent om je edel groot te brengen, is formidabel, maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen dat in zijn of haar vingers heeft.
De vele vragen op diverse forums maken dat wel duidelijk.
En hier raak je de scheidslijn, het kan gewoon niet, om je kundigheid te projecteren op een ieder.
Hou er rekening mee, dat het gros dit niet in zijn mars heeft.
Laat het niet over komen als zijnde het eenvoudigste wat er maar bestaat, want dat is het zeker niet.

Natuurlijk kan men trots zijn als men erin slaagt om een baby naar zelfstandigheid te brengen.
Maar bedenk ook, als alles goed gaat loopt men op de toppen van de hoogste bergen.
Maar deze bergen hebben ook diepe dalen.!!!!

wink ;)
Peter.

Birds are the gateway to paradise.




ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2006-01-17 - 16:13:22 send message to ParkietenPeter

quote
heb mijn kicah niet zelf gekweekt

Dat zou pas een evolutie zijn. laugh :D

quote
Waarom zou een eigenaar een vogel pas mogen kopen als deze zelfstandig is terwijl deze vogel evengoed handopfok is , waarom zou het risico kleiner zijn als deze vogel niet gevoed word door de nieuwe eigenaar ?


Ik denk, maar dat is mijn gedachte, dat de kwekers die deze stelling hier onderschrijven, negatieve ervaring hebben gehad met het eerder uit handen geven van kuikens en dit op deze manier willen voorkomen. Spreekt voor hen.

Neemt niet weg dat er genoeg 'niet-kwekers' zijn die net zoveel goede ervaring met handopfok hebben. Om dan te generaliseren dat de liefhebber geen ervaring zou hebben is niet goed in mijn ogen.

Garantieangst hoeft een hobbykweker niet snel te hebben omdat dit civiele procedures zouden worden die praktisch niemand onderneemt tegen een hobbyist. Gevestigde handelaren wellicht wel.

Wanneer iemand een kweker kan overtuigen dat hij over voldoende kennis beschikt, er geen kweker zal zijn die niet mee wil werken. Uitzonderingen daargelaten.

Natasja, uit jou opmerkingen begrijp ik dat je een tweede vogel wilt en dan ook weer zelf optrekken net als Kicah. Er reageren hier nu zo'n 3 tal kwekers, die een uitgesproken mening hebben.

Zoals je zelf al aangeeft heb jij ook enige ervaring opgedaan met Kicah.

Persoonlijk zou ik dan zeggen, trek je plan en voedt je volgende vogel net zo op als je het gedaan hebt met Kicah. Ik denk overigens niet dat de mening van een ander (de kwekers) te veranderen is als hij/zij er sterk van overtuigd is. Hoeft natuurlijk ook niet.




Pagina : 1 2 3 4 5
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 268 bezoekers op de site, waarvan 2 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede