Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > slechte veergroei Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : slechte veergroei
Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2004-01-10 - 12:09:48 send message to Rogert

Ik heb van iemand een pionus gekocht, en bij de koop viel het mij al op dat de slagpennen van deze vogel erg slecht waren of ontbraken. Ik verweet dat toen aan de zeer slechte huisvesting (tralikooi van 40 x 40 x 40 cm) en het paniekerige gedrag van deze vogel. Nu, een driekwart jaar later, heeft deze vogel nog steeds zijn slagpennen niet terug. Hij heeft zeker één keer geruid, en de slagpennen die hij nog had, zijn tijdens deze rui verdwenen. Sinds hij bij mij zit, is de vogel wel in conditie verbeterd, en het verenkleed is volglanzend. Ik zie hem niet tegen de traliewand oprijen, en het stressige gedrag is ook verminderd. Tevens heeft de vogel een partner gekregen wat erg goed klikt, en waardoor de vogel ook rustiger is geworden.
Ik weet dat de rui van de slagpennen in fases gebeurd, maar toch twijfel ik of het ooit wel goed zal komen met deze vogel. Hij probeerd wel te vliegen, maar zonder deze pennen is het draagvermogen onvoldoende en heeft ie moeite met opwaarts te komen.

Heeft iemand een vergelijkbare ervaring? en weet u ook waarom dit is en wat het is? en welke oplossingen kunnen er eventueel aangedragen worden.
Het uittrekken van de slagpennen vind ik geen optie, omdat er dan vaak bloedpennen ontstaan en het veel energie kost.

Graag uw reakties


Mario
Oud Lid
Posts :436

Oud Lid
2004-01-10 - 12:40:36 send message to Mario

Uit uw verhaal te horen zou het weleens kunnen zijn dat uw pionus een 'kruiper' is.
De kruipersziekte wordt veroorzaakt door het papovavirus en een combinatie van onzijdige of bedorven voedsel tijdens het opgroeien.
De meeste vogels zullen nooit kunnen vliegen,maar sommigen schijnen toch weer hun pennen te krijgen na lange kuur van antibiotica(tegen virussen en niet tegen bacterieen zoals de meeste antibiotica),verder veel vitaminen en mineralen geven.
Als de vogel een kruiper blijft mag men met deze niet kweken daar,de ouders dit aan hun jongen kunnen doorgeven via de kropmelk en in combinatie met koude en slechte voeding kan dit zelfs leiden tot de dood van de nestjongen meestal rond de leeftijd van 3 weken.
De kruipersziekte komt in 90% van de gevallen voor bij grasparkieten,agaporniden,valkparkieten en andere kleine en grote parkieten,er zouden ook al gevallen bekend zijn bij papegaaien.

Dit is volgens mij wat er aan de hand is met je vogel,doch een bezoek aan een dierenarts gespecialiseerd in vogels kan uitsluitsel geven.

Als dit toch een kruiper blijkt te zijn,kan je de vogel toch nog een goed leven geven door deze in een ruime kooi met een soortgenoot te laten.


aws
Website Member
Posts :102

Website Member
2004-01-10 - 13:57:01 send message to aws

Ik heb ook eens zo'n vogel gehad en deze naar Hedwig gebracht. Zij heeft onder verdoving alle slechte pennen eruit getrokken. De vogel is helemaal bij gekomen.


Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2004-01-10 - 14:53:11 send message to Rogert

Hoi Mario, bedankt voor je reaktie. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van deze ziekte gehoord, maar ik heb het kunnen nazoeken. Maar de info die ik heb is zeer beperkt. Kun jij of heb jij daar meer info over?

Hetgeen ik kon vinden gaf aan dat de kruiperziekte inderdaad erfelijk is (oorzaak inteelt), en dat de uiterlijke kenmerken slechte grote veren veroorzaken (vleugels en staart) maar de staart van betreffende vogel is puntgaaf. Het schijnt voornamelijk bij parkieten voor te komen, en enkele gevallen bij een papegaai. Het is het gevolg van inteelt en mutanten zijn er extra gevoellig voor (omdat deze verkregen worden door inteelt). Een ampicillinekuur is wenselijk.

Ik laat het, door bovenstaand advies, zeker onderzoeken door Hedwig.

Bedankt voor de reaktie, en meerdere reakties zijn welkom!


parrotfarm
Website Member
Posts :38

Website Member
2004-01-29 - 19:02:26 send message to parrotfarm

hallo rogert,laat de vogel eens nakijken op het zinkgehalte in zijn bloed,ik heb zelf een aantal vogels gehad en gezien,die door veel aan het gaas van hun kooi te hangen ziek geworden zijn.
de ziekte word ook wel (new cage disease)genoemd
groeten Cor


jan v
Oud Lid
Posts :5

Oud Lid
2004-02-29 - 21:31:43 send message to jan v

Kruipers zijn jonge grasparkieten met afwijkende vleugelpennen. De oorzaak is een besmetting met een circovirus. Het geeft verschijnselen van PBFD (Parrot Beak- and Feather Disease) oftewel snavel-en veerrotziekte. Grasparkieten waarmee gekweekt wordt raken het virus kwijt, maar de jongen zijn wel gevoelig. Overdracht van het virus via uitwerpselen,kropvoeding en ei. In latere rondes ontstaan vaak meer kruipers, omdat de weerstand van de oudervogels dan daalt. Soms speelt er ook nog een polyomavirus mee. Er is geen enkel antibioticum werkzaam tegen virussen.
Tegen virale infecties werken alleen vaccins of interferon-achtige stoffen. Diagnose van PBFD is te stellen aan de hand van bloedonderzoek (PCR).
De pionus heeft waarschijnlijk geen snavel-en veerrotziekte aangezien er dan steeds meer afwijkende veren zouden moeten ontstaan, terwijl de staart ok is. Afgebroken veren trekken onder algehele narcose (het verwijderen van pennen is erg pijnlijk!) is een goede oplossing: na enkele maanden zijn de nieuwe pennen aangegroeid.


KeesdeJongh
Website Member
Posts :264

Website Member
2004-03-01 - 13:32:01 send message to KeesdeJongh

Hallo Rogert,

Heb je de vogel al eens goed bekeken ( echt in de hand gehad),het is n.l. ook mogelijk dat de vogel gelewiekt is, dit komt bij wildvang vogels nogal eens voor.
De z.g. vangers klimmen in de bomen om de nesten leeg te roven en snijden met een veel te groot kapmes de slagpennen af en laten de vogels vervolgens naar beneden vallen, deze jonge vogels worden dan opgevangen door hun handlangers, het komt wel eens voor dat het topje van de vleugel hierbij beschadigd raakt.

Met vriendelijke groeten,

Kees de Jongh



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 261 bezoekers op de site, waarvan 3 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede