Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > De vogelarts Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : De vogelarts
Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2006-10-22 - 10:09:05 send message to Wickingh

Hallo kweekvrienden,

ik ben met een paar kwekers bezig met een initiatief voor het verbeteren van kweek-verkoop.
Hierover zal ik over een paar weken meer kunnen vertellen, maar daar wilde ik het niet over hebben. Dit was meer de inleiding, ik wilde jullie deze reaktie die ik van een erkend vogelarts kreeg niet onthouden en ben benieuwd wat jullie hier van vinden.

quote
De aankoopcontrole is tevens de start van een relatie tussen de eigenaar en de vogeldierenarts.
Na de aankoopcontrole moeten kopers de verkopers niet meer lastig vallen met allerlei vragen over de gezondheid/voeding/huisvesting enz. Met deze vragen moeten eigenaren zich wenden tot de vogeldierenarts. Dat is in het belang van de verkoper en in het belang van de koper en de vogel


Ik wil even in het midden laten wie die was om vooringenomenheid te voorkomen, ben zeer benieuwd naar jullie ideeen hierover,

mvg Frank


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2006-10-22 - 10:14:49 send message to Niltava

Tja, ik denk dat sommige kwekers meer weten van vogels dan (vogel)dierenartsen en dat sommige dierenartsen beter om kunnen gaan met financiën wink :)


hdra
Oud Lid
Posts :460

Oud Lid
2006-10-22 - 10:33:39 send message to hdra

Nou Frank zo te te zien dr. H
Helemaal ongelijk heeft die niet. Ik bedoel hiermee de ene kweker is de ander niet. Vaak meegemaakt dat ik informatie kreeg waarvan ik dacht man hoe kom je daarbij. Het is wat anders als je terecht kunt met je vragen bij een goede kweker. Maar dat is dacht ik ook een van de bedoelingen van je initiatief. Die ik ik overigens zoals je weet bijzonder toe juich.

Succes

Henk


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2006-10-22 - 10:52:03 send message to Karel

Tja, deze dierenarts begrijpt volgens mij weinig van de vogelliefhebberij en de daarmee samenhangende help-elkaar-cultuur.
Ik heb meer het gevoel dat hij een mooie extra inkomensbron wil aanboren.

Bovendien, zoals al gezegd: de kweker is de aangewezen persoon om je met zijn ervaring met de betreffende soort, precies te vertellen hoe je deze moet huisvesten, voeden, kweken enz.
De dierenarts komt pas aan de beurt als er zich medisch specifieke problemen voordoen.

Er wordt wel gezegd dat de kweker/houder niet in de stoel van de dierenarts moet gaan zitten, maar andersom is net zo verkeerd.wink ;)


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2006-10-22 - 11:30:21 send message to Hawkeye_NL

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Jammer genoeg is er niet altijd veel kennis en ervaring nodig om een kweker te worden.
Helaas ken ik ook kwekers die totaal geen verstand hebben van de vogels of zich verder erin verdiepen dan de kweek. Of de kweker dus altijd een goed antwoord kan geven?

Een vogelarts is zoals Karel al perfect zegt de persoon die je moet hebben bij medische aangelegenheden. Vaak hebben deze artsen zelf niet eens een papegaai. Hebben zelfs in sommige gevallen zeer weinig op met de dieren anders dan op het medische vlak. Of de vogelarts dus altijd een goed antwoord kan geven?

De liefhebbers op de diverse fora spreken elkaar regelmatig. Veel bezoeken beursen en hebben zich sterk verdiept in bepaalde soorten. Hiermee kunnen ze zeer gericht antwoord geven op bepaalde vragen. Omdat er echter veel meer soorten zijn dan waar we ons in kunnen verdiepen blijken we vaak in staat alles over 1 kam te scheren. Hierdoor word soort specifieke informatie vaak gemist en proberen we maar iets uit dat aannemelijk klinkt of waarbij anderen redelijk positieve ervaringen mee hebben.
Of de liefhebbers dus altijd een goed antwoord kunnen geven?

Uiteindelijk kom ik persoonlijk tot de conclusie dat je voor een goed advies bij de kweker, vogelarts en de liefhebbers moet zijn. Deze drie groepen samen hebben namelijk gezamelijk heel erg veel informatie die jou als liefhebber perfect kan verder helpen!



adriaanbaan
Website Member
Posts :154

Website Member
2006-10-22 - 11:41:12 send message to adriaanbaan

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Dat wordt dus telefonisch consult…

Ik heb de ervaring dat ik bij een zeer erkentelijk dierenarts moest beginnen met m’n persoonlijke gegevens op te geven voordat ik ook maar een vraag kon stellen.
Daarna begon de klok te lopen en dus ook de rekening. Alle problemen zijn voedingsgerelateerd zoals dat zo mooi heet.
Het mooiste van het verhaal is de betreffende dierenarts heb ik nooit gesproken, ik kwam niet verder dan de assistente. shocked 8O

Ik maak nu gebruik van de diensten van een andere dierenarts. Ik krijg haar meestal direct aan de lijn of ze belt terug. Ik houd mijn vragen altijd kort en bondig, en meestal duurt het gesprek nog geen 2 minuten. Van deze dierenarts ontvang ik nooit een rekening voor het telefonisch consult, maar ik zou er geen moeite mee hebben als ze toch kosten in rekening bracht hiervoor. happy :)


hdra
Oud Lid
Posts :460

Oud Lid
2006-10-22 - 12:33:05 send message to hdra

Ja en laten we vooral de goede dierenartsen zoals bijvoorbeeeld:

Drs Feld uit Amersfoort
Drs. Hedwig van de Horst (NOP)
Dierenkliniek de Toren

(En zo ken ik er nog wel een paar die dagelijks met vogels bezig zijn), niet vergeten.

Ik ben het met Erwin eens, zoek een goede combinaties tussen artsen, kwekers e.d

Henk


Dennis Fr.
Website Member
Posts :1399

Website Member
2006-10-22 - 12:51:39 send message to Dennis Fr.

ik heb aan mijn eigendieranarts een goede

frowijn en vermeulen in enschede deze man is zelf ook hobbykweker.

Groeten Dennis


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2006-10-22 - 13:54:42 send message to johanblok

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Sommige artsen willen zichzelf wel een heel belangrijke rol toebedelen. Goed contact tussen kweker en koper, ook later na de aankoop lijkt me juist cruciaal. Zo heel veel kan men in een aankoopcontrole niet onderzoeken, het is al helemaal geen garantie dat de vogel niets mankeert. Ook de kweker is gebaat bij informatie over hoe de vogel zich zowel kwa gezondheid als gedrag ontwikkeld.
Het gaat erom een claimcultuur te vermijden. Als het inderdaad zowel bij kweker als koper om een echte hobby gaat, dan zou dat geen probleem moeten zijn.

Verder lijkt het zo te zijn dat deze dierenarts vindt dat elke koper direct een relatie met een dierenarts moet beginnen. Dat lijkt mij een volstrekt onnodige medicalisering. Een dierenarts zou kunnen bijdragen aan goede informatieverstrekking, maar dan moet deze wel evenwichtig zijn. Een koper zal, als het goed is, hoe dan ook altijd een veelheid aan informatiebronnen gebruiken, en uiteindelijk zelf op basis hiervan bepalen wat hij hiermee doet.

Overigens, heb ik met de kliniek Onder de Toren slechte ervaringen met drie verschillende vogels.


Wickingh
Website Member
Posts :1058

Website Member
2006-10-22 - 14:11:48 send message to Wickingh

Hallo,

quote
Tja, ik denk dat sommige kwekers meer weten van vogels dan (vogel)dierenartsen en dat sommige dierenartsen beter om kunnen gaan met financiën



Dit was in 1ste aanleg ook mijn reaktie, maar het gaat verder. Ik lees hier namelijk in dat wij (de kweker) eigenlijk geen verstand van onze vogels hebben. Dit verstand is enkel en alleen bij de vogelarts aanwezig. Naar mijn mening wel heel erg arrogante veronderstelling.
Daarbij komt ook nog dat ik graag wil weten bij tijd en wijle hoe het met mijn vogels gaat (sorry ik zie ze idd nog steeds als mijn vogels).
Mag ik geen enkel contact onderhouden en niet afentoe vragen hoe het met ze gaat?

mvg Frank


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2006-10-22 - 15:14:23 send message to tonnl

Ik denk dat een aankoopkeuring niets zegt over huisvesting, voeding, belichtingsduur en andere zaken, die wil je toch graag van de kweker horen?
Ok bij bv problemen met acceptatie van de voeding is de vorige eigenaar denk ik de meest deskundige.

Daarnaast geven verschillende dierenartsen vaak volkomen tegenstrijdige adviezen, ook dat schiet niet op. Volgens mij zijn er maar weinig dierenartsen die echt verstand hebben van vogels, een paar zijn al genoemd hier.
Dus nee, ik zie niet zoveel voordelen in een dergelijk systeem.
Ton.


paintim
Website Member
Posts :1049

Website Member
2006-10-22 - 15:37:15 send message to paintim

De doorsnee dierenarts weet heel weinig tot niets van vogels.Er zijn er maar enigen gespecialiseerd en daarvoor moet je dikwijls een hele reis maken. Honden,katten e.d.is meer aan te verdienen.Jaarlijks enige malen terugkomen voor injecties. Misschien nog een operatie.Op sterven na dood toch nog medicijnen verkopen. Ik
ken het hele verhaal.Toch jammer!
Vr.groeten van
Antoni


paddo
Website Member
Posts :115

Website Member
2006-10-22 - 15:39:35 send message to paddo

quote
--------------------------------------------------------------------------------
ik heb aan mijn eigendieranarts een goede

frowijn en vermeulen in enschede deze man is zelf ook hobbykweker.

Groeten Dennis




zéér slechte ervaring mee.. angry


blg
Oud Lid
Posts :1027

Oud Lid
2006-10-22 - 15:50:08 send message to blg

Waar een dierenarts preventief van dienst zou kunnen zijn is dat een kweker zijn bestand onder "veterinair toezicht" stelt.
Hij laat zijn gehele bestand controleren pbf, enz. en ook zijn nieuwe aankopen, aan de hand hier van geeft de dierearts een gezondheids verklaring af voor verkochte vogels, maar ik denk dat "hij" daar zijn vingers niet aan wil branden.
Berekend liever een uur tarief als intermediair en als adviseur van eigen voedings producten en als er str.nt aan de knikker is niet thuis geven.
Als een koper een vogel getest wil hebben kan hij dat altijd op eigen kosten doen, verder is het een kwestie van vertrouwen, soms heb je pech, maar meestal gaat het goed.


broto
Website Member
Posts :1195

Website Member
2006-10-22 - 17:43:13 send message to broto

quote
De doorsnee dierenarts weet heel weinig tot niets van vogels.Er zijn er maar enigen gespecialiseerd en daarvoor moet je dikwijls een hele reis maken.


En zelfs de gespecialiseerde vogelartsen weten niet alles hoor, je kan kan van een dierenarts niet verwachten dat hij alle soorten vogels kent en weet hoe de vogels zich in broedstemming gedragen.
Dit zijn toch de vragen die je ook regelmatig in de vele forums tegenkomt.
b.v. me vogels plukken de jongen, de eieren zijn bevrucht maar komen niet uit, heb ik wel het zelfde ondersoort als koppel?? ten eerste kan de dierenarts niet door de telefoon kijken welke vogels je hebt , een gros kwekers weet niet een de wetenschappelijke naam van zijn eigen vogels)en ten 2e kan hij ook niet een diagnose stellen zonder de vogel gezien te hebben.

Dus de kweker die serieus bezig met zijn vogels , kan je de beste informatie geven.
Enkel als de vogel ziek is moet je de dierenarts lastig vallen.

Henk


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2006-10-22 - 17:45:30 send message to molineti

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

user wiped their message



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 216 bezoekers op de site, waarvan 8 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede