Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Donker huisvesten is goed? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2 3
volgende >>>


Auteur Onderwerp : Donker huisvesten is goed?
agabird
Administrator
Forum Moderator
Posts :1050

Administrator Forum Moderator
2002-12-28 - 22:36:26 send message to agabird

Sinds jaar en dag wordt er beweerd dat vogels genoeg licht moeten hebben om goed te kweken, de intensiteit en het aantal uren, beiden zijn erg belangrijk.

Maar wat wil nu het geval. Zelf ben ik in het bezit van enkele koppels grijze roodstaart papegaaien, zoals bekend kunnen deze erg tam en aanhankelijk worden. Deze vogels zijn gehuisvest in een donker hok. En ze kweken als de beste.

In het hok zitten 6 verblijven van ongeveer 2 meter diep, 1 meter breed en 1,8 meter hoog. De verblijven zijn opgetrokken uit gasbeton blokken met een dicht houten deur erin. Boven de deur is een strip gaas aanwezig van 80 centimeter breed bij 10 centimeter hoog. Hier komt het licht in het verblijf vanaf de gang. In de gang is wel goed licht aanwezig voor 14 uur per dag.

In de verblijven zelf is het dus goed donker, maar de grijze roodstaarten hebben er geen moeite, 5 van de 6 koppels draaien 3 rondes op een jaar.

Waar het door komt? Dat is de vraag. 2 Koppels zijn gehuisvest in verblijf met veel licht, die doen niets, dus de conclusie dat het ligt aan het donker huisvesten is snel getrokken. Misschien hebben grijze roodstaarten wel meer aandacht voor andere leuke zaken als ze in het licht gehuisvest zijn.

Het zou leuk zijn als iemand hierop kan reageren die eenzelfde heeft meegemaakt, of juist het tegenover gestelde, het liefst met grijze roodstaarten, maar met andere vogels zou ook leuk zijn.

Laat wat van U horen, een post is makkelijk gemaakt.


wiechmann
Website Member
Posts :944

Website Member
2002-12-29 - 13:55:06 send message to wiechmann

ik heb een kooi van 2 verdiepingen boven doen ze niets en onderin waar het wat donkerder is wel dus mijn ervaring is eigenlijk het zelfde


sansear
Oud Lid
Posts :46

Oud Lid
2003-01-06 - 00:34:26 send message to sansear

Hallo,

Enkele op- en aanmerkingen:

- Als jullie onderzoekstechnisch volledig correct willen zijn moeten jullie de koppels eens omdraaien. En kijken hoe de kweekresultaten dan zijn.
- Vogels zijn visueel ingestelde dieren. Ik denk daarom persoonlijk dat voldoende licht toch wel een vereiste is. Dat de vogels wel kweken is geen bewijs dat de vogels op en top in conditie zijn of goed zijn gehuisvest.
- Vogels hebben natuurlijk (zon)daglicht nodig, dit is belangrijk voor hun stofwisseling zoals dat voor bijna elke organisme is.
- Verder moet ik zeggen dat 3 nesten per jaar wel heel erg veel is. Voor de Grijze Roodstaart betekend dat dat ze geen rust periode krijgen, tenzij er een of enkele nesten met de hand word(den) grootgebracht




agabird
Administrator
Forum Moderator
Posts :1050

Administrator Forum Moderator
2003-01-06 - 22:33:14 send message to agabird

Even een reactie op sansears post.

Je hebt gelijk als je zegd dat voor een goed vergelijk de koppels moet omruilen om zeker te weten of het goede resultaat aan de donkere huisvesting ligt of niet. maar ja ga je wat veranderen aan een goed koppel? In eerste instantie niet.

Of het goed kweken van vogels geen bewijs is voor goede huisvesting en verzorging betwijfel ik. Voordat vogels overgaan tot kweek moet toch alles wel goed voor elkaar zijn, pas dan komen er eieren en jongen. En als al 3 jaar achterelkaar dezelfde goede resultaten behaald worden kan ik allleen maar concluderen dat de vogels goed gehuisvest en verzorgd zijn.

En de 3 nesten per jaar is veel, misschien wel te veel. Maar ja, ze luisteren niet echt als je zegt dat ze een ronde moeten overslaan. Ze gaan gewoon door ....
En om het nestkast dan weg te halen is ook al zo wat, ze gebruiken het om in te slapen, en iemands bed weghalen is ook niet goed.

Van de grijze roodstaarten gaat inderdaad elk nest weg voor opvoeding met de hand, dat is dus 4 weken broeden, 6 weken jongen grootbrengen en dan ongeveer 7 weken rust, en dat 3 keer per jaar.

Het klinkt als hard werken voor de grijze roodstaarten, maar ze willen het zelf.


Erwin
Oud Lid
Posts :2

Oud Lid
2003-01-28 - 10:02:13 send message to Erwin

Hoi,

Zou dit ook van toepassing zijn voor mijn koppel bonte boeren en Zwartkop Caiques?

Ze zitten beide op de voorzolder, waar ze licht hebben van een vierkant zolderluikje (40x40cm) Ze worden niet bijgelicht. Om 6 uur is het daar dus al donker. Vorig jaar februari heb ik wel 1 nestje van de bonte boeren gehad. Tot nu toe niets meer.

Als iemand nog tips heeft???


KeesdeJongh
Website Member
Posts :264

Website Member
2003-01-28 - 23:20:00 send message to KeesdeJongh

Ik denk dat het nogal wat uitmaakt uit welke biotoop de vogels van nature vandaan komen, vogels uit de lagere dicht begroeide lagen van het tropische regenwoud hebben daar ook niet al te veel licht.
Vogels die meer in de opengelegen steppen voorkomen die zul je echt niet donker moeten zetten.wink ;)


agabird
Administrator
Forum Moderator
Posts :1050

Administrator Forum Moderator
2003-01-28 - 23:36:50 send message to agabird

Ik denk inderdaad ook dat waar de vogels vandaan komen veel invloed heeft.

Ik ben zelf wel voor afscheiding tussen de diverse koppels. Zo min mogelijk afleiding lijkt mij het beste, dus geen totaal open kooien. Maar helemaal dicht in het donker is wel het tegenovergestelde. Bij mijn grijze roodstaarten pakt het gewoon goed uit.

Voor andere vogels weet ik het niet. Maar als de stelletjes het niet zo goed doen, probeer het uit. Geef ze wat meer licht als ze heel donker zitten, of geef ze wat minder licht (wel genoeg aantal uren) als ze heel licht zitten.

Dus Erwin voor jou: ik zou zeggen probeer het zo te regelen dat de stellen elkaar niet kunnen zien, maar tegelijkertijd hang een tl balkje erbij die zorgt voor een constant aantal uren licht. Misschien is het voor jouw vogels wel te donker.


goffini
Oud Lid
Posts :619

Oud Lid
2003-01-29 - 23:35:59 send message to goffini

Ik heb juist het tegenovergestelde.
Mijn vogels zitten in een vogelkamer van 5 bij 3 meter.
Daar heb ik 3 tl's hangen van 58 watt.Met true-light lampen.Ik weet niet of dit teveel verlichting is ;zolang hangen ze nog niet en de broedresultaten zullen het dit jaar moeten uitwijzen.De agapornissen zijn in elk geval gelijk begonnen en de eerste eieren zijn vandaag uitgekomen.Met de kaketoes is het nog afwachten.
In het begin zaten ze daar alleen met een halogeen lampje en zaten ze stil op de stok.Met de nieuwe verlichting zijn ze veel levendiger.
Ik denk dat het niet alleen gaat om zoveel mogelijk broedresultaat maar ook dat de vogel buiten het seizoen ook nog een beetje plezier heeft.


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2003-01-31 - 17:27:25 send message to Jacqueline

Weleens bedacht dat voor deze vogels het ontzettend leuk is om eens de zon te zien, of een mals regen buitje te voelen.
Het draaai't niet allemaal om de gekweekte aantallen. Toch???


agabird
Administrator
Forum Moderator
Posts :1050

Administrator Forum Moderator
2003-02-04 - 16:36:42 send message to agabird

Tja hebben alle vogels wel zin in een regenbui? Of denken wij voor hun? We kunnen onmogelijk weten wat vogels wel en niet graag willen, wij zijn immers geen vogels.

De vraag is een beetje, als vogels (in mijn geval grijze roodstaarten) 3 keer op een jaar jongen krijgen, hebben ze het dan goed of niet?

In mijn overtuiging hebben vogels het uitstekend naar hun zin en krijgen ze een goede verzorging als ze meerdere keren per jaar jongen krijgen.

Daarom ben ik ook dit onderwerp gestart. Vogels die goed kweken moeten het gewoon naar hun zin hebben, anders deden ze het niet. Ook al denken wij als kwekers dat het niet de ideale omstandigheden zijn.

Of maak ik ergens en denkfout?


roger
Website Member
Posts :6

Website Member
2003-02-21 - 16:56:04 send message to roger

Ik heb onlangs vernomen dat de beste kweek gebeurd met grijze roodstaarten welke uit Congo afkomstig zijn en deze welke uit kameroen komen niet zo goede kwekers zouden zijn?Weet iemand daar meer over.

gr.roger


bart.roggeman
Website Member
Posts :28

Website Member
2003-04-05 - 00:26:00 send message to bart.roggeman

Beste vrienden,

Iedereen heeft zowat zijn eigen ideeën en ervaringen. Toch wil ik u mijn ervaringen niet onthouden.
Tot voor twee jaar kweekte ik met de poicephalussoorten, allen afrikaans dus en mijn conclusie is dat die inderdaad beter donkerder gehuisvest zijn.
Ik had indertijd goede broedresultaten met de bonte boertjes. Ook vrienden met afrikaanse hadden ze watdonkerder zitten.
Zo had ik een vriend die heel wat ouder is en ook veel meer ervaring heeft met papegaaien dan ik. Hij had vroeger ook aras en kaketoes gehad, maar in een woonwijk is dit niet altijd evident meer, dus schakelde hij over op bonte boeren, meyers en dergelijke (afrikaanse soorten dus). Doch de kweek wou niet lukken (en bij mij wel weet u nog).
Nu was dat iemand waar ik naar opkeek en die ga je niet zomaar op de vingers tikken. Toch probeerde ik voorzichtig dat ze misschien toch wel te licht zaten, dat het beter iets duisterder was. Dat ze zich dan misschien iets meer op hun gemak, veiliger?, voelden. Hij lachte mijn opmerking weg en zei dat dit geen rol kon spelen, dat de vogels in de natuur toch ook rondvlogen en dat het daar licht was enz. De volgende keren dat ik bij hem langsliep, ging het toch telkens weer daarover. Hij had slechts 1 koppel dat kweekte en dat waren er dan toevallig die duister gehuisvest waren. Ik zag hierin een bewijs en probeerde nogmaals hem te overtuigen. Op zijn gebruikelijke manier lachte hij mijn oordeel weg.
Tot ik enige tijd later nogmaals op bezoek was, vertelde hij fier dat 5 van de 6 koppels nu eieren hadden en dat de kweek nu eindelijk op gang kwam. Toen we naar zijn volières liepen viel me wel op dat hij de volières verduisterd had. Ik probeerde voorzichtig dat mijn zienswijze misschien wel juist was geweest, waarop hij iets tussen zijn tanden mompelde en over een ander onderwerp begon. Dit zijn mooie anekdotes die ook een deel van de hobby uitmaken en ook een anekdote die me altijd bij zal blijven.
Samengevat: mijn idee: Afrikaanse papegaaien zijn beter wat duisterder gehuisvest.

Groeten,
Bart


Bonnie
Oud Lid
Posts :2

Oud Lid
2003-05-04 - 20:50:58 send message to Bonnie

Volgens mij gaan die vogels maar aan de slag omdat ze niets beters te doen hebben, donkere hokken van gasbeton met een streep licht angry

En dan drie rondes...


Daniel
Website Member
Posts :3286

Website Member
2003-06-07 - 13:07:55 send message to Daniel

Bonnie sommige soorten zijn nu eenmaal gewend aan meer licht dan andere.
De Afrikaanse soorten leven voor het meerendeel in dichte bebossing waar het de hele dag schemert en geen directe zon is.
Misschien hebben we in onze sport wel te veel gegeneraliseerd (als alle vogels hebben veel zon nodig enz enz). We moeten letten op de individuele wensen van de soorten.
(zo hebben sommige Australische soorten een grotere ren nodig dan sommige Amerikanen, ze vliegen veel meer aangezien het trekvogels zijn)


wkreuze
Website Member
Posts :69

Website Member
2003-06-08 - 19:55:18 send message to wkreuze

sad :(
heb minder licht uitgeprobeerd
5 (bewezen) koppels engelse parkieten verplaatst naar de garage
Alleen daglicht door raam , geen extra verlichting
Na 2,5 maand 1 koppel op 4 eieren
andere 4 koppels doens niks sad :(


bart.roggeman
Website Member
Posts :28

Website Member
2003-06-08 - 23:17:20 send message to bart.roggeman

WKreuze,

Grasparkieten zijn vogels die (oorspronkelijk) leven in open grasland met slechts hier en daar wat bomen. Een vergelijk met afrikaanse papegaaien die een heel ander biotoop hebben is niet mogelijk. Maar je hebt het tenminste geprobeerd nietwaar.



Pagina : 1 2 3
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 196 bezoekers op de site, waarvan 1 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede