Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Gieren uit Spanje door België en nu in Nederland. Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : Gieren uit Spanje door België en nu in Nederland.
chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2007-06-18 - 20:40:39 send message to chrislaevers

Dit is het bericht van de vogelbescherming van België dat ik ontving. Louter ter informatie.
Vogelbescherming Vlaanderen heeft enkele Vlaamse Europarlementsleden ingeschakeld om het probleem van voedselgebrek voor aasetende roofvogels als vale gier, aasgier, lammergier, zwarte en rode wouw in de Spaanse Pyreneeën aan te pakken. Er werden al contacten gelegd met Bart Staes, Anne Van Lancker en Dirk Sterckx. Aanleiding is het uitzonderlijke bezoek in ons land van een honderdtal vale gieren (Gyps fulvus) op zoek naar voedsel. Een wanhoopsdaad, want meer dan een platgereden egel of een dood konijn zullen ze hier niet vinden! Vermoedelijk komen de vogels uit Spanje, waar de populatie op ongeveer 20.000 broedparen wordt geschat, de grootste in Europa. De roofvogels – die uitsluitend aas eten – sterven in Spanje van de honger wegens het gebrek aan dood vee. Zeven jaar geleden waren er nog ongeveer 200 zogeheten ‘Muladares’; dat zijn vaste plekken in de omgeving van dorpen waar de veehouders hun dode dieren konden achterlaten. De gieren ruimden ze op. Deze voerplaatsen – die vaak eeuwenoud zijn – zijn nu allemaal gesloten. De gevolgen zijn rampzalig. In de Riglos, onderdeel van de Aragonese Pyreneeën, broedden vijf jaar geleden 92 paar vale gieren die 58 jongen grootbrachten. Dit jaar deden slechts 40 paar een broedpoging, zonder succes. Ze waren te zwak om eieren te leggen. Een andere broedkolonie, bij Guara, telde in 1999 nog 89 broedparen met 75 jongen. Dit voorjaar telde men amper 15 broedparen, zonder jongen. Voorbeelden die de ernst van de situatie illustreren.


chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2007-06-18 - 20:46:19 send message to chrislaevers

Nog meer details over deze zaak :

Europa moet vale gieren redden van hongerdood


Maandag 18 juni 2007
Vogelbescherming Vlaanderen heeft enkele Vlaamse Europarlementsleden ingeschakeld om het probleem van voedselgebrek bij aasetende roofvogels als vale gier, aasgier, lammergier, zwarte en rode wouw in de Spaanse Pyreneeën aan te pakken. Er werden al contacten gelegd met Bart Staes, Anne Van Lancker en Dirk Sterckx. Aanleiding is het uitzonderlijke bezoek in ons land van een honderdtal vale gieren (Gyps fulvus) op zoek naar voedsel. Een wanhoopsdaad, want meer dan een platgereden egel of een dood konijn zullen ze hier niet vinden! Vermoedelijk komen de vogels uit Spanje, waar de populatie op ongeveer 20.000 broedparen wordt geschat, de grootste in Europa. De vogels – die uitsluitend aas eten – sterven in Spanje van de honger wegens het gebrek aan dood vee. Zeven jaar geleden waren er nog ongeveer 200 zogeheten ‘Muladares’; dat zijn vaste plekken in de omgeving van dorpen waar veehouders hun dode dieren konden achterlaten. De gieren ruimden ze op. Deze voerplaatsen – die vaak eeuwenoud zijn – zijn nu allemaal gesloten.
De gevolgen zijn rampzalig. In de Riglos, onderdeel van de Aragonese Pyreneeën, broedden vijf jaar geleden 92 paar vale gieren die 58 jongen grootbrachten. Dit jaar deden slechts 40 paar een broedpoging, zonder succes. Ze waren te zwak om eieren te leggen. Een andere broedkolonie, bij Guara, telde in 1999 nog 89 broedparen met 75 grootgebrachte jongen. Dit voorjaar telde men amper 15 broedparen, zonder jongen. Twee voorbeelden die de ernst van de situatie illustreren.



De voor de gieren fatale Aragonese wet is een uitvloeisel van een aangescherpte Europese regelgeving inzake het voorkomen van besmettelijke veeziekten. Zonder enige vorm van inspraak of overleg met natuurorganisaties en de boeren zijn de Brusselse directieven in Aragon vertaald in een regionale wet die veel strenger is dan noodzakelijk. Het had best anders gekund, Europa laat daar ruimte voor. In dat geval moet 4% van de kadavers die naar Muladares gaan getest worden op besmettelijke veeziekten. Worden die niet aangetroffen, dan kunnen de voerplaatsen gewoon openblijven. Voor die aanpak is bijvoorbeeld gekozen in een andere Spaanse regio, Rioja. De deur voor de voerplaatsen is door Brussel bewust op een kier gelaten, omdat de meeste aasetende roofvogels in Europa ernstig worden bedreigd. Naast vale gieren gaat het onder andere om aasgieren, lammergieren, rode en zwarte wouwen. Brussel steekt miljoenen euro’s in programma’s voor bescherming en herintroductie van deze roofvogels.

Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen: "Navraag leert ons dat de Europese verordening EG/1774/2002 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten aan de basis ligt van de aangepaste wet in Aragon. Ik reken er op dat Europa alles in het werk stelt om de Aragonese overheid op andere gedachten te brengen".



Boeren en natuurverenigingen in Aragon knokken voor de heropening van de Muladares. Dankzij die voerplekken kwamen de boeren op een goedkope wijze van hun dode vee af, vooral schapen. Op het platteland had vrijwel ieder dorp er eentje en de gieren waren verzekerd van voldoende voedsel. Een mooi staaltje van samenwerking. Er zijn observaties van door honger verzwakte vale gieren die niet eens meer kunnen vliegen en zich gemakkelijk laten vangen. Ze worden in vogelopvangcentra opgelapt. De vogels na het revalideren weer loslaten heeft op dit moment echter geen zin, gelet op de voedselschaarste. Boeren zijn faliekant tegen de wet, ze vrezen een scherpe verhoging van de premies. Toch durven ze geen kadavers meer in het land achterlaten, want er is veldpolitie die streng controleert. Hangt er ergens een wolk uitgehongerde gieren boven het land, dan weten de agenten dat er beneden een kadaver ligt. De boer zal zijn gedrag voor de rechter moeten verantwoorden.



Vogelbescherming Vlaanderen wil via een aantal europarlementsleden de situatie aanklagen, maar daarmee zijn de vale gieren die ons land aandeden nog niet geholpen. De vogels zetten hun hopeloze tocht vandaag trouwens verder, maar de kans dat ze aan voedsel geraken is zo goed als nihil. Een mogelijke oplossing zou kunnen geweest zijn grote hoeveelheden aas uit te leggen in de buurt waar de groep gieren zich ophield, maar daar zijn vergunningen voor nodig. Ondertussen bevinden de gieren zich al in Nederland. Hun lijdensweg is dus nog niet ten einde...

Informatie Vale Gier (Gyps fulvus):
Lengte: 95-105 cm
Spanwijdte: 240-280 cm
Gewicht: 6.000-11.000 gram
Wettelijk statuut: Bijlage 1 Vogelrichtlijn 79/409/EEG




tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2007-06-19 - 00:26:03 send message to tonnl

In een aantal natuurgebieden in Nederland laat men eventuele kadavers wèl liggen, misschien dat de vogels die op tijd vinden.

Voor de rest helaas weer een mooi staaltje Europese bemoeizucht die kant nog wal raakt.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2007-06-19 - 10:50:15 send message to Karel

Voor de goede orde: het is in deze niet de Europese wetgeving die de volledige schuld mag krijgen. Deze laat in principe voldoende ruimte voor uitzonderingen. Het zijn juist de regionale en lokale Spaanse overheden die deze "wet" op een veel te stringente manier hanteren. Formeel zou de Spaanse overheid moeten ingrijpen en de regionale en lokale bestuurders op de vingers moeten tikken. De natuurbeschermers zouden er daarom goed aan doen om naast Brussel vooral ook de Spaanse ambassade's te bestoken.

Inmiddels heeft een groep gieren inderdaad Nederland bereikt en zou een groep van ca. 60 dieren rond Tilburg te zien zijn, terwijl een groep van 50 vogels zich inmiddels verspreid zou hebben boven Zeeuws Vlaanderen.

Een prachtige gelegenheid voor vogelaars, maar de oorzaken en omstandigheden zijn natuurlijk diep triest!sad :(


Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2007-06-19 - 11:17:07 send message to Rogert

Ik ben van mening dat ook hier de mens de natuur weer onder controle wil hebben. Eerst de gieren bijvoeren met dood vee, met als gevolg dat de gierenpopulatie zich goed weet te ontwikkelen en daarna het voedsel weg halen. Het gevolg dat er dan weer andere organisaties de zwakkere dieren oplappen en er dan geen kant mee op kunnen!

De natuur is altijd een balans aan het zoeken tussen vraag en aanbod. Is er veel voedselaanbod dan zijn er ook veel jongen die groot komen, is er weinig voedsel aanbod dan zullen er veel zwakke dieren sterven. Zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar. Dus al die oplap-cetra zijn eigenlijk nutteloos werk aan het doen voor een diersoort die niet bedrijgt is en waar de populatie totaal uit verband is gerukt door bemoeizucht van de mens. Wat wil je nu met een zwakke vale gier die als je hem uit zet weer verzwakt en daardoor het voer voor een deel weg kaapt voor een andere vale gier die daardoor ook weer verzwakt? Je kan nu eenmaal niet alles redden!

Tuurlijk moeten dode dieren die aangereden zijn en die door zwakte dood zijn gegaan in de natuur blijven liggen. En als er dan gieren op af komen is dat een mooi gezicht. En de populatie gieren zal zelf een balans moeten vinden zonder bemoeienis van de mens.

Bedenk eens hoeveel gieren er zouden zijn zonder hulp van de mens?

Ik zeg altijd maar: waar zou de huismus gebroed hebben als er geen dakpannen waren om onder te broeden? En hoe zat dat in de middeleeuwen toen er nog niet zoveel dakpannen waren?

Mischien een beetje een rare vergelijking maar het is de mens die alles kapot maakt en de natuur moet zich daar naar schikken. Totdat de mens tot inzicht komt .......... maar hoe kun je verwachten dat er miljarden mensen tot inzicht komen ..........?


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2007-06-19 - 11:30:11 send message to Karel

quote
Eerst de gieren bijvoeren met dood vee, met als gevolg dat de gierenpopulatie zich goed weet te ontwikkelen


Deze redenering is niet helemaal juist. Immers, voordat de mens besloot om in deze gebeiden vee te gaan weiden en konijnen te gaanjagen, liepen hier allerlei soorten geiten/gemsen, herten, hazen en konijnen. Volop voedsel voor de gieren dus.
Het laten liggen van dood vee is dus geen bijvoederen, maar "teruggeven" aan de gieren wat eerst van hen was!


Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2007-06-19 - 11:41:54 send message to Rogert

Oke, als dat de reden zou zijn is de mens al de fout in gegaan op het moment dat ze de natuur van de geiten, gemsen, herten, hazen en konijnen kapot maakte.

Dus moeten we trots zijn op de goedheid van de mens hun dode vee te laten liggen voor de gieren, terwijl we de geiten, gemsen, herten, hazen en konijnen nooit een kans hebben gegeven?

Het is en blijft een beetje hypocriet. En ik doe er net zo hard aan mee!

Kinderen zullen altijd de puinhopen van hun ouders moeten opruimen en er is niemand die zegt: tot hier en niet verder!!

Wat als de mens er niet geweest zou zijn ......


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2007-06-19 - 13:26:39 send message to johanblok

Het heeft geen enkele zin om terug te verlangen naar tijden dat er geen of nauwelijks invloed van de mens was. Zeker in Europa bestaat er nauwelijks meer zoiets als wilde natuur, vrijwel alles is in mindere of meerdere mate cultuurlandschap. Dat de mens invloed heeft is daarmee een gegeven. De taak is om daar op zodanig wijze mee om te gaan, dat we niet eindigen in een wereld die uitsluitend uit beton en staal bestaat. Waar het enige dat nog vliegt van staal is.


chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2007-06-20 - 15:59:15 send message to chrislaevers

Even een samenvatting van een krantenbericht van vandaag :
De voorzitter van de vzw Vogelbescherming Vlaanderen heeft gisteren 203 kg vers varkensvlees neergelegd op een heuveltje aan het Neigembos in Ninove (B). 'Daarmee hoopten de vogelbeschermers 28 gieren die hoog in de bomen zaten te lokken; zodat de roofvogels konden aansterken. Een menigte vogelaars, uitgerust met speciale verrekijkers op statief en indrukwekkende telelenzen, stond intussen op de loer in de achtertuin.' ... 'Maar de gieren hapten niet toe.... en vertrokken rond 11 uur plots in tegenovergestelde richting, naar Geraardsbergen...."Het is absurd te denken dat ze met het smijten van een hoop vlees die vogels naar beneden kunnen lokken", zegt Johan De Meester, een Oost-Vlaming die al twintig jaar het beroep van natuurfotograaf uitoefent. Ik heb ooit in de Pyreneeën drie dagen bij een dood schaap gewaakt, in de hoop een vale gier te kunnen fotograferen. Het is hun lievelingskost, maar er is niet één komen opdagen. Het zijn heel schuwe vogels. Je kunt dagenlang bezig zijn met het voorbereiden van een geschikte plek met lokaas. Maar de minste beweging of het geluid van een tractor is al genoeg om hen te doen wegvliegen"'.
Maandag in de het Oost-Vlaamse Ursel lukte het wel om foto's te maken van enkele rondcirkelende gieren.
Men weet niet waar de gieren naar toe zijn gevlogen maar met het warme weer en veel thermiek kunnen ze hoog vliegen en zijn ze niet zichtbaar.
Vlaams Minister van Leefmilieu heeft het neerleggen van 'slachtafval' afgekeurd : '"We verzetten ons tegen dergelijke tussenkomsten en voederpraktijken, gebaseerd op emotionele en attractieve overwegingen"'

Ik hoop dat ik de zaken niet uit hun context gelicht heb. Het komt er op neer dat van overheidswege er wel enige dialoog is met betrokken instanties, dat het neerleggen van vers barbequevlees een overtreding was en dat de gieren best niet gevoed worden. Vogelbescherming Vlaanderen meldt dat er vogels zijn die er slecht aan toe zijn. Dat hun vleugels beschadigd zijn omdat ze niet gewend zijn in de bomen te zitten maar op rotsen. Ze zouden sinds zaterdag niets meer gegeten hebben.
Tot zover het nieuws over de gieren.
Christine


mijnkaketoes.nl
Oud Lid
Posts :2103

Oud Lid
2007-06-21 - 13:55:06 send message to mijnkaketoes.nl

Mijn vrouw heeft gisteren er 2 laag en een aantal zeer hoog over ons huis zien vliegen (Apeldoorn) Las in de krant dat er nu hier ook een paar zitten of zaten natuurlijk. Ze was wel even bang dat ze op de kaketoes zouden afgaan. Maar vond het een imposant gezicht en ervaring.

Henk


Strigiformes
Website Member
Posts :149

Website Member
2007-06-21 - 14:52:35 send message to Strigiformes



pitylus
Website Member
Posts :210

Website Member
2007-06-23 - 20:29:00 send message to pitylus

Voor alle duidelijkheid er is terug een wet gestemd in Spanje dat er terug mag gevoederd worden . Wat Jan Rodts betreft , hij heeft met beschaamde kaken het mogen aftrappen .Hij had de pers uitgenodigd dat hij s morgens ging voederen nochtans heeft hij altijd gezegd dat de natuur zijn gang moet gaan , het is trouwens dezelfde persoon die samen met Bruno Tobback de import heeft helpen verbieden .


pitylus
Website Member
Posts :210

Website Member
2007-06-23 - 20:29:33 send message to pitylus

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

user wiped their message


mijnkaketoes.nl
Oud Lid
Posts :2103

Oud Lid
2007-06-23 - 21:50:42 send message to mijnkaketoes.nl

wie is Jan Rodt??


pitylus
Website Member
Posts :210

Website Member
2007-06-23 - 23:07:25 send message to pitylus

de voorzitter van de vogelbescherming belgie


mijnkaketoes.nl
Oud Lid
Posts :2103

Oud Lid
2007-07-08 - 20:06:38 send message to mijnkaketoes.nl

Weet iemand waar ze inmiddels verblijven???

Henk



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 169 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede