quoteIk zou ze niet ongekookt geven. Zoals reeds eerder vermeld is behoren aardappels tot de nachtschadefamilie of Solanaceae (vandaar ook de naam solanine voor de gifstof). Heel wat delen van deze planten zijn giftig tot soms zelfs de volledige plant. Als ik mij het goed herinner zijn ook de aardappelen zelf giftig wat mij heel logisch lijkt daar dit een stengelknol is. De enige manier om solanine en alkaloïden (die trouwens bij veel families van planten voorkomen) onschadelijk te maken is dus koken.
De gekookte ongezouten aardappelen lijken mij hieruit dus veruit het veiligste voor onze vogels.
Jan
Licht werkt de vorming van alkaloïden in de hand. Door de inwerking van licht verhoogt het gehalte aan chlorofyl en wordt de aardappel groen. Wanneer de hoeveelheid chlorofyl verviervoudigt, verdubbelt ook de hoeveelheid aardappelalkaloïden. De groene kleur vormt dus een goede indicatie voor de aanwezigheid van te veel alkaloïden en geeft aan dat de aardappel niet meer geschikt is voor gebruik. Alkaloïden worden ten slotte niet vernietigd tijdens de bereiding (koken, stomen, bakken,...). Koop en eet daarom nooit groene of bittere aardappelen.