Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Stelling: een Papegaai of Ara hoort niet in de huiskamer. Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2 3 4 5 6
<<< vorige


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2008-04-19 - 18:51:33 send message to natasja

zoals jij het pijn doet je fazantjes zo te zien , zo heb ik dat dus met papegaaien die geen handopfok hebben gehad , eigenlijk nooit in handen zijn geweest en dan opeens tot huisdieren worden bestempelt ... doodeng vinden die dieren dat !

Ik heb zelf ooit bij de welbekende rentenaar een amazone papegaai gekocht als zijnde dat ze tam was en handopfok en achteraf bleek uit alles dat ze waarschijnlijk wildvang was , ze vond alles in huis en vooral de mensen heel erg eng ! en het heeft mij ook echt pijn gedaan haar zo te zien .. als ik dan een handopfok vogel neem die kennen de mens en kennen daar geen angst voor , ik vind dat als zijnde een huisdier dus een pluspunt voor het dier zelf.

Want papegaaien zullen nou eenmaal ten alle tijden gehouden worden als huisdieren , dat is al tegen hun natuur in maar als ze dan toch tegen de natuur in gaan , iets wat onvermijdelijk is , dan zie ik ze liever met een stukje handopfok in een huiskamer komen en een stukje vertrouwen in de mens als dat ze doodsangsten moeten doorstaan.

Maar als ik heel eerlijk ben tegenover de vogels horen ze gewoon niet bij ons in de huiskamers of de voliere's

En inderdaad , die kweekkooien vind ik zelf verschrikkelijk om te zien en ik kan mij dus echt niet voorstellen dat een vogel op die manier zoveel beter af is enkel omdat het een partner heeft ..



johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2008-04-21 - 08:24:06 send message to johanblok

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Ook in een voliere van redelijke afmetingen gaan diverse (natuurbroed) edelpapegaaien geregeld over tot plukgedrag. Het zijn kwa gedrag zeker niet de makkelijkste papegaaien. Het is te simpel om te stellen dat dit altijd door handopfok veroorzaakt wordt. Een goede vorm van handopfok met socialisatie met soortgenoten en voorkomen van een te vroege kennismaking met de mens geeft misschien wel de meeste kans op een vogel geschikt voor de huiskamer.

Hoewel ik globaal mee ga in de lijn van picolet is het te eenzijdig om te stellen dat het alleen in de huiskamer fout gaat, in een aantal gevallen gaat het daar juist heel goed, wel denk dat dit een nogal beperkt deel van het aantal voor de huiskamer verkochte vogels betreft.


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2008-04-21 - 13:54:24 send message to rupicola

Dit bericht is 1 keer gewijzigd


Dit topic heeft betrekking op de vraag of een papegaai wel of niet in de huiskamer hoort.


Op basis van de huidige beschikbare kennis en kunde vind ik het niet langer meer verantwoord om een papegaai op klassieke wijze
(lees: 1 gekortwiekt exemplaar in een kooi voor het raam) te houden.
Als fysieke locatie is de menselijke huiskamer uiteindelijk wel geschikt te maken, maar de grote vraag is of het realiseren van zo optimaal mogelijke omstandigheden voor papegaaien in de praktijk haalbaar is in de gemiddelde huiskamer.
Van dit laatste ben ik bepaald niet overtuigd!


Nog een paar (laatste) overdenkingen met betrekking tot de solitair gehouden papegaai:

Door de vele prikkelingen (van buitenaf) komt verveling bij papegaaiachtigen in de natuur niet voor! Dit staat uiteraard in schril contract met de situatie in gevangenschap. Het fenomeen verveling is een van de primaire oorzaken met betrekking tot ongewenst afwijkend gedrag bij huis- en andere dierensoorten in gevangenschap.

Het mag duidelijk zijn dat met name hoog ontwikkelde sociale diersoorten, waaronder papegaaien zeker gerekend kunnen worden, al gauw met verveling te maken gaan krijgen wanneer hen de vele natuurlijke prikkelingen worden onthouden,
zeker in geval een substantiële vervanging voor deze prikkelingen door middel van verrijking achterwege blijft!

Wanneer een dergelijke diersoort daarnaast ook nog eens solitair gehouden wordt dan wordt het betreffende individu nog eens een extra hoeveelheid prikkelingen onthouden!

N.B. onder normale en natuurlijke omstandigheden maken sociale contacten 24 uur per dag deel uit van het bestaan van Papegaaien.

Enkele voorbeelden:

# Primair fysiek contact met een soortgenoot
(met name ‘ Preening’ het verzorgen van elkaars veren.)

# Rangorde rituelen. (spelen, stoeien, vechten, het delen of afpakken van voedsel)

# Alle voorkomende rituelen bij het broedproces.

# de sociale ‘veiligheid’ binnen een groep.
Tijdens het foerageren let minimaal een soortgenoot constant goed op de omgeving om potentieel gevaar te melden aan de groep. Daardoor kan de rest van de groep rustig ‘veilig’ foerageren of andere bezigheden uitvoeren.


Mijn informatie met betrekking tot interacties op basis van 24 uur per dag is gebaseerd op eigen waarnemingen, vele waarnemingsrapporten en verslagen van wetenschappelijk onderzoek aan wilde papegaaiachtigen, alsmede verslagen van onderzoek aan papegaaien in gevangenschap. Ook in de wat ‘ betere’ Ornithologische literatuur over met name papegaaiachtigen is eveneens behoorlijk wat informatie te vinden.
Mits de omstandigheden binnen avicultuur het de vogels toelaten is overigens ook door uw eigen waarneming duidelijk vast te stellen dat een veelheid aan onderlinge interacties zo’n beetje de hele dag doorgaan!
Wellicht aardig om hier nog even op te merken dat zelfs soorten, die in gevangenschap de menselijke kwalificatie ‘saai’ hebben opgelopen, zich onder zo optimaal mogelijke levensomstandigheden veel actiever en alles behalve saai gedragen!

Voor wat betreft het donkere dagdeel kan worden gesteld dat papegaaiachtigen in de regel in groepen of paarsgewijs slapen, dicht tegen elkaar aan dan wel dicht bij elkaar in de buurt.
Niet zelden worden gedurende de nachtelijke uurtjes geluidsignalen (= interactie) uitgewisseld. Een solitaire vogel is volledig op zichzelf aangewezen.

Samenvattend is dus niet zo vreemd dat papegaaiachtigen in gevangenschap ongewenst afwijkend gedrag gaan vertonen als hen dergelijke primaire levensbehoeften worden onthouden!

In het kielzog daarvan is het dus ook niet zo vreemd dat wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat ongewenst afwijkend gedrag voor het overgrote deel voorkomt bij de zogenaamde ‘huiskamervogels’ en vogels die met de hand opgevoed zijn zonder opvolgende correcte socialisatie!
Dit wil dus niet zeggen dat het in volière milieu niet voorkomt, maar heeft alles te maken met het feit dat de mogelijkheid tot verrijking en het anderszins bieden van prikkels in volièremilieu doorgaans beter te realiseren is. Bovendien worden vogels in volière milieu doorgaans zelden solitair gehouden.


Het meest betreurenswaardige is eigenlijk dat de gemiddelde huiskamervogel houder, en voor de volledigheid ook de gemiddelde commercieel ingestelde (kweekbox) kweker, op de een of andere manier niet van welzijnsinformatie wil horen, laat staan maatregelen daartoe neemt.

Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat er de komende jaren middels wetgeving ingegrepen gaat worden.



Pagina : 1 2 3 4 5 6
<<< vorige

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 241 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede