Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > kruising parkiet Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



meyer
Website Member
Posts :1390

Website Member
2011-06-19 - 14:43:18

quote
wat denk je dan als 2 kruizingen het hele penanten bestand zou vernielen??



Je bent één van de velen!!! angry
Aangezien dat er geen import meer komt uit Australië zullen we zuinig op onze vogels moeten zijn. Parkieten kunnen oud worden wat betekend dat de meeste vogels meerdere baasjes zullen krijgen. Na een paar keer verkocht te zijn zit jou verhaal zeker niet meer bij de vogel.

Groeten Meyerwink ;)


J&S Vogels
Website Member
Posts :15

Website Member
2011-06-19 - 14:47:37

heb het ook nog niet eens over verkopen gehad.


meyer
Website Member
Posts :1390

Website Member
2011-06-19 - 14:51:43

Nu nog niet !!


Groeten Meyerwink ;)


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2011-06-19 - 16:13:22

Het is niet om je persoonlijk aan te vallen J&S, maar het heeft voor iedere kweker absoluut zin om goed na te denken over eventuele gevolgen van onze schijnbaar onschuldige acties.

Als je weet hoezeer serieuze kwekers van sommige soorten, vaak in werkgroepen, bezig zijn om soorten en ondersoorten zuiver te kweken, dan begrijp je het probleem als hybriden in het algemene bestand terecht komen.
Nu zal dat bij soorten die zeer algemeen voorkomen, zoals in dit geval pracht- en pennantrosella's, niet direct tot meetbare problemen op de korte termijn leiden, maar uiteindelijk kan een soort volledig vervuild raken. Onderschat dat niet, svp.

Nogmaals, zonder je persoonlijk te willen aanvallen, denk na over eventuele gevolgen en neem de verantwoordelijkheid die naar mijn mening iedere vogelliefhebber dient te nemen en houd de soorten zuiver.


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2011-06-19 - 18:38:49

zo te zien ligt de kwestie voor sommigen nogal gevoelig, maar is het niet zo dat voor een ieder, een ander doel voor ogen ligt?
De een wil bijv zoveel mogelijk op wildkleur kweken, de ander vind bastaarden juist weer mooi, de ander wil het formaat groter/kleiner hebben,en selecteerd daar op, dus zoveel liefhebbers zoveel doelen.
Aan de ene kant is het vervelend dat er geen vers bloed meer mag worden geimporteerd,( hoewel wildvang iets afschuwelijks is voor de meeste vogels om mee te maken, maar dat terzijde) aan de andere kant kunnen een hoop soorten prima in gevangenschap al worden gekweekt, maar het volgende probleem is dus dat de een een ander doel heeft dan de ander.
Ooit zijn bijv kanaries ook gekruist, waardoor er zoveel soorten zijn ontstaan, en die soorten geven menig liefhebber zijn/haar genot daarin. De ander moet er niets van hebben en wil de kanarie zo zuiver mogelijk houden, dus het zal heel moeilijk worden 100% op één lijn te komen en te blijven in de vogelliefhebberij.
aan de andere kant is het ook weer zo, dat wat wij doen ( de vogels in gevangenschap houden) ook weer niet 100% natuurlijk is. Het is dus denk ik een kwestie van leven en laten leven.
wees alleen wel zo eerlijk voor de liefhebbers van het zuiver bestand, om eerlijk te zijn over de herkomst van de vogel zodat deze liefhebbers wel weten wat ze aanschaffen.wellicht kan ooit in de toekomst alle informatie van een vogel in een bepaalde chip ingeplaast worden, zodat fraude hiermee kleiner zal worden?

wat een eveneens zorgelijk punt is vind ik zelf is, is dat bij menig wildkleur/type vogel het formaat achteruit gaat, denk dat dat op termijn minstens zo zorgelijk gaat worden van de vogels die niet meer geimporteerd ( mogen) worden.wink ;)


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2011-06-19 - 18:49:40

quote
maar is het niet zo dat voor een ieder, een ander doel voor ogen ligt?



En juist daarom is het zo belangrijk dat het doel van de een er niet de oorzaak van wordt, dat het doel van de ander voor altijd onmogelijk wordt. En dat is nu net wat er wél gebeurt, als je ongecontroleerd hybriden tot het algehele bestand toelaat: er is geen weg meer terug!


arjandaf
Website Member
Posts :980

Website Member
2011-06-19 - 23:26:32

per ongluk of niet, mee eens of niet . .. vraag me af waarom aan bastaarden kweek beginnen ... staat de vogel je dan niet aan . waarom dan uberhaupt vogels houden . als je ze toch niet mooi vind in hun natuurlijke vorm ?

en nee J&S is niet persoonlijk maar een gedachte gang in het algemeen

gr arjan


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2011-06-20 - 20:00:37

quote
--------------------------------------------------------------------------------
per ongluk of niet, mee eens of niet . .. vraag me af waarom aan bastaarden kweek beginnen ... staat de vogel je dan niet aan . waarom dan uberhaupt vogels houden . als je ze toch niet mooi vind in hun natuurlijke vorm ?


nogmaals: ik denk dat dat een persoonlijke keuze is, ikzelf ben er niet perse een voorstander van, maar ook niet persé een tegenstander, het is met welk doekl het gebeurd.
ikzelf vind kweken om andere kleurslagen best mooi soms, en ook wel een verrijking, maar dan heb ik het over een kruising binnen de soort zelf, kijk maar eens naar al die mooie kleuren die er door kruisen in de parkietenwereld is ontstaan.
Maar kan me ook wel voorstellen dat bijv een kweker aan het "kruisen"slaat om zijn vogels wat groter te laten worden. Nogmaals met welk doel word het gedaan?

Maar kijk eens naar de japanse meeuw, hoe denk je dat die is ontstaan? het is een soort die niet in de natuur voorkomt, toch heeft dit vogeltje zijn nut bij menig kwker meer dan bewezen, en zitten er soms hele mooie exemplaren tussen.
Leven en laten leven.wink ;)


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2011-06-20 - 20:23:42

@Bulldog
Ik denk dat we een beetje langs elkaar heen praten.

Wat versta jij precies onder een kruising en wat onder een hybride?


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2011-06-20 - 22:55:40

Dit bericht is 3 keer gewijzigd

onder een kruising versta ik het paren van 2 verschillende vogels aan elkaar.
Bij de een gaat dat goed, zo ben ik blij dat men ooit de engelse grasparkiet heeft gekweekt, vind dit zelf een veel rustigere vogel dan de "gewone"grasparkiet, en heb deze dan ook vrij lang met veel plezier gehouden.
een andere optie is bijv putter x Kanarie = putterkanarie, en die zijn dus niet meer vruchtbaar naar ik begrepen heb ( de natuur beschermd zichelf dus ook vrij aardig) maar als iemand een putterkanarie nou helemaal geweldig vind, mijn zegen heeft ie, en als er genoeg "zuivere"putters, en zuivere kanaries overblijven voor de liefhebber van "het zuivere ras"dan kan een ieder zijn hobby blijven beoefenen toch?
maar zet iemand een halsbandparkiet op een grote alexander, dan is dit natuurlijk een kruising ( van 2 soorten), en vind ik dat mocht men deze willen verkopen men dat er eerlijk bij moet vermelden.
Maar eigenlijk zou je voor jezelf moeten kruisen in zo'n geval, want niemand vraagt jou dat te doen, dus waarom zou je dat anders doen??? het moet een doel hebben toch? anders houd je soort op soort toch?
wordt zo'n vogel per ongeluk geboren ( hoe groot is die kans?) dan vind ik moet je die vogel ofwel zelf houden, ofwel expleciet vermelden om welk soort kruising het gaat.
Maar ik heb het ook meegemaakt dat in mijn volliere een "gewone"grasparkiet het met een Engelse grasparkiet deed, tja wat moet ik dan?
9 van de 10 jongen van gewone grasparkietjes gingen bij mij naar de winkel ( en van de opbrengst kocht ik mijn voer weer) en die gaan dus naar alle waarschijnlijkheid in een huiskamer terechtkomen, en worden dus niet voor verdere kweek ingezet.
Mijn Engels daarentegen verkocht ik ook aan kwekers, en ik liet dan ook altijd de ouders zien waaruit ze kwamen, ik vind dat een koper daar recht op heeft.


Hybride, zou ik eerlijk gezegd moeten googelen, want ik houd mezlf totaal niet bezig met kruisingen ( dus heb mezelf er ook niet in verdiept), hoewel ik het wel erg interessant zou vinden de erfelijkheidsleer beter te leren kennen, en m.n op het gebied van kleur.


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2011-06-20 - 23:07:56

quote
hoewel ik niet voor kruisingen ben, vind ik ze wel prachtig!!

sommigen doen me een beetje denken aan de cubaanse en de geelstaart ara!? Vraag me af of de kruisingen ( waarvan sommigen dus vruchtbaar zijn) als nieuwe soort kunnen gezien worden? Kan men dus eignelijk met combinaties van kruisingen een nieuwe soort ontwikkelen die gelijkt op een uitgestorven soort zoals de cubaanse ara?



dit is op zich wel een interessante vraag ,als een soort vruchtbaar blijkt mag het dan bestempeld worden als een nieuwe soort?


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2011-06-20 - 23:52:56

Ik ben bang dat je wat zaken door elkaar haalt.

Eerst even de definities, dat weten we waar we het precies over hebben:

Hoewel een kruising formeel iedere koppeling van een man en pop van welke soort(en) dan ook is, zijn algemeen de volgende definities gangbaar.

Kruising
Vindt plaats tussen vogels van dezelfde soort, dus bijv. grasparkiet x grasparkiet, maar ook bijv. Wildkleur halsband x lutino halsband.

Hybride
Vindt plaats tussen twee verschillende soorten uit dezelfde familie, dus bijv. Putter x kanarie.

Metis
Vindt plaats tussen twee ondersoorten of rassen van dezelfde soort, dus bijv. Goudvink x Noordse goudvink.



Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2011-06-20 - 23:54:46

quote
dit is op zich wel een interessante vraag ,als een soort vruchtbaar blijkt mag het dan bestempeld worden als een nieuwe soort?



Nee, een hybride is geen nieuwe soort.


popke veenstra
Website Member
Posts :68

Website Member
2011-06-21 - 14:24:37

kruisingen tussen verschillende soorten, dan zijn de jongen toch vaak onvruchtbaar?
Zo was dat wel het geval bij agapornissen.


Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2011-06-21 - 14:43:06

Als soorten nauw verwant genoeg zijn (of een gelijk aantal chromosomen hebben) kunnen ze vruchtbare nakomelingen krijgen. Als je bijvoorbeeld een Agapornis personatus met een Agapornis lilianae kruist krijg je gewoon vruchtbare jongen.




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 127 bezoekers op de site, waarvan 6 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede