Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Donker huisvesten is goed? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



item
Website Member
Posts :47

Website Member
2003-06-16 - 21:47:43 send message to item

Hoi beste liefhebbers van grijze,
Ikzelf kweek al 7jaar met een koppel grijze roodstaart,(Congo)
En heb elk jaar twee of drie rondes als ik de jonge na 5 weken wegneem en met de hand verder ga.
Maar deze vogels zijn wel buiten in een open voilere gehuisvest met veel zon en regen dus een open kooi alleen het blok hangt beschut voor de zon en is donker binnenin het blok hangt onder een afdak voor de regen.
dus of het donker huisvesten beter is kan ik niet beamen bij mij doen ze het met veel licht ook.wink ;)


agabird
Administrator
Forum Moderator
Posts :1050

Administrator Forum Moderator
2003-06-17 - 20:22:17 send message to agabird

Verassend te horen dat ook in een gewone buitenvoliere de grijze roodstaarten het gewoon goed kunnen doen. Wel lang moeten wachten op iemand met deze ervaring maar toch blij te weten dat het kan.

Dat wij nu onze hokken gaan veranderen zodat er meer licht in komt is natuurlijk niet het geval, zolang iets goed gaat, niet veranderen, blijft denk ik wel het belangrijkste advies dat gegeven kan worden.


aldert
Oud Lid
Posts :20

Oud Lid
2003-12-25 - 10:07:57 send message to aldert

Een "oud" topic, maar toch nog een reactie...
Wat gebeurt er als je de vogels de keuze geeft,
m.a.w. een licht en donker deel in hok/voliere ?
Blijven de grijze roodstaarten dan bij voorkeur in het donkere deel ?
En hoe zit dit b.v. bij bonte boeren; ik heb de helft van de kistkooien verduistert en de boertjes zitten over het algemeen toch in het lichtere deel.


item
Website Member
Posts :47

Website Member
2003-12-25 - 11:16:52 send message to item

Hoi liefhebbers van grijze, ik heb nu mijn koppel grijze dat 7 jaar buiten heeft gebroed,
met goed resultaat gemiddelt 2a3 rondes per jaar
dit koppel heeft altijd licht gezeten buiten,
is nu verhuist naar de zolder vanwege renovatie van het huis en sloopwerkzaamheden van de omliggende woningen en hadden binnen een maand weer eieren liggen 2 stuks en zijn inmiddels uitgekomen dus twee jongen en deze vogels hebben 15 uur licht met tl. true light 3x 36watt tl's
worden automatisch gedimt,ook mijn roodruggen broeden goed met kunstlicht hebben nu ook reeds jongen,dus mijn conclusie is het koppel moet klikken en ze moeten aard hebben in hun kooi,
ik ken verschillende kwekers die ze donker hebben zitten al enkele jaren maar moeten het eerste ei nog zien.En de verzorging zal ook wel een rol spelen plus het broedblok daaraan moet je , als het kan niets veranderen.


frensie
Website Member
Posts :141

Website Member
2003-12-25 - 21:26:00 send message to frensie

mijn ervaringen met onze grijzen.
ik heb een koppel grijzen zitten in een licht hok van 2 x 2x 2 meter met daarin een raam van 60 x 115 cm en heb er een natuurblok in hangen en een spaanplaten blok.
nu zijn de vogels wildvang en ze zitten altijd in het blok(als ze eten is het al schemerig of al donker) dus ik ga het een keer proberen om ze het hiok te verkleinen zodat ze geen raam meer in het hok hebben (behalve in de deur) en ga ik kijken of het ook anders gaat met de kweek.
ze zijn wel heel schuw want als ik sávonds laat even ga kijken is het roets direct weer het blok in ,in het donker dus ze zien wel alles.
mijn resultaat ga ik plaatsen in artikelen van deze site.
groeten frensie.


parrotsbe
Website Member
Posts :14

Website Member
2003-12-25 - 22:32:14 send message to parrotsbe

hoi, allen

volgens mij hangt het af of het EK's zijn of niet. een EK heeft zo geen problemen mee dan een import ..en indien EK dan zal het misschien afhangen in welke omstandigheden hij gekweekt is.

Ivm kweek wil ik dit kwijt ....wij gaan ons toch ook niet gaan voortplanten als we plots op de ijspool gaan zitten of ernstig ziek zijn.
dus als ze goed zitten zullen ze wel kweken ....of de kwantiteit hoog is of niet...veel of weinig licht.

opmerking wedden dat velen die hier nu een angry plaatsten het nu allang aan het proberen zijn.

valt het u niet op als er een vraag gesteld wordt er altijd commentaar moet zijn!!
vanwie ?? deze die dacht een koppel aan te schaffen en makkeijk geld te verdienen? zonder iets van de vogel ooit gelezen te hebben ...of hoe dan ook.


allé ik ga het hier nu moeten horen, maar het moest er even af.

groeten


rajar
Website Member
Posts :709

Website Member
2003-12-26 - 19:31:58 send message to rajar

Ik heb al 15 jaar een koppel kleine geelkuiven binnen zitten en ze broeden 3 tot 4 keer per jaar . Ze worden 1 x in de week nat gespoten en ze zitten erg goed in de veren


jandewit1969
Website Member
Posts :74

Website Member
2003-12-26 - 20:59:53 send message to jandewit1969

sorry of het nu donker of licht is kan mij niet zo veel schelen. waar ik me aan erger is dat je 3 rondes kweekt.Volgens mij ben je dan niet een liefhebber maar een broodkweker.Je vogels zijn in een paar jaar kapot...


psittacula
Website Member
Posts :126

Website Member
2003-12-26 - 22:26:13 send message to psittacula

sorry of het nu donker of licht is kan mij niet zo veel schelen. waar ik me aan erger is dat je 3 rondes kweekt.Volgens mij ben je dan niet een liefhebber maar een broodkweker.Je vogels zijn in een paar jaar kapot...

zo is het maar net, het gaat allemaal om de euro's


meyer
Website Member
Posts :1390

Website Member
2003-12-27 - 19:31:33 send message to meyer

Beste rajar, dit heeft niets met donker of licht te maken.
Als jij 3 tot 4 nesten per jaar hebt van je kl. geelkuiven, kan het alleen zo zijn dat jij de jongen uit het nest haald en met de hand groot brengt.
Ik heb ze zelf ook gehad en mee gekweekt en het blijkt dat deze vogels er +/- 4,5 maand over doen om van ei tot een zelfstandige vogel te worden.
Kom je toch wat maanden te kort!!!!
laugh :D Of heeft dit met jou methode van voeren te maken??
Groeten meyer.


gouldamadine
Website Member
Posts :262

Website Member
2003-12-27 - 22:24:20 send message to gouldamadine

mijn ervaring met betrekking tot licht of donker
mijn bovenste broedkooien vangen het meeste licht op de middelste 4 de helft en de onderste 4 zijn het donkerst maar waar ik de vogels ook in doe ze broeden en brengen de jongen groot heb al een paar keer een koppel in zowel de bovenste als onderte kooi gehad en geen verschil in het broeden en of grootbregen van de jongen
conclusie:Bij mij maakt het dus niet uit of ze licht of donkerder zitten ik kweek overigens met engelse grasparkieten


Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2003-12-29 - 10:16:26 send message to Rogert

Hallo,

In zekere zin zit er een kern van waarheid in deze doelstelling, maar dat gaat niet op voor alle papegaaiachtigen. Van grijze roodstaarten denk ik zeker dat donker huisvesten een goede invloed heeft op de broedresultaten, maar ik zelf heb ook goede ervaringen met buitenvoliere's waarin de resultaten ook zeer goed zijn. Maar zo zijn er ook papegaaien die het niet goed doen bij een donkere huisvesting.

Evenals de stelling: binnen of buitenvolieres denk ik dat er verschillende resultaten te behalen zijn. Er zijn vogels die het absoluut niet fijn vinden om een buitenvoliere te hebben. Ikzelf denk hierbij aan caiques, bonte boeren. Pionussen daarentegen doen het beter in een buitenvoliere.

Ik denk zelf dat dit komt door de opfok in kleine volieres en de leefwijze in de natuur. Een bosvogel die in de middelste laag van het bos leeft kan donkerder gehuisvest worden (caiques, grijze roodstaarten, bonte boeren), maar een bosbewoner van de boomtoppen zal toch wat lichter gehuisvest moeten worden (ara's, pionussen, div. amazones), vogels van open vlakten zullen ook wat lichter gehuisvest moeten worden (kaketoes, kea's, rotsparkieten). Ik denk dus dat er in de bovenstaande bewering wel degelijk een kern van waarheid in zit, maar dat het niet altijd op gaat. Er zijn meerdere factoren die de gemoedstoestand van een vogel bepalen.

Opfok van jonge dieren in een klein verblijf geeft goede resultaten als deze ook in een klein verblijf worden gehuisvest, jongen die in een groot verblijf worden opgefokt zullen het ook in een groot verblijf goed doen, maar bij verplaatsing naar een kleiner verblijf kan het zowel extreem goed gaan, als extreem slecht.


Papegaaienboer
Website Member
Posts :190

Website Member
2008-06-29 - 19:34:39 send message to Papegaaienboer

Kijk eens wat ik tegenkwam. Een heftige discussie van jaren geleden. Nu ben ik wel benieuwd hoe erg hebben deze vogels geleden onder de drie rondes per jaar of met andere woorden hoe is het nu met de koppels waarover hier werd gesproken.


v.dijck
Website Member
Posts :298

Website Member
2008-06-29 - 20:58:07 send message to v.dijck

wat ik me afvraag is het volgende, als je de eieren zou laten liggen dus natuurbroed zou doen doen ze dan ook 3 rondes denk het niet, dus waarom geen natuurbroed zodat de vogels wat meer rust krijgen dan maar wat minder jonge vogels per jaar maar ook meer plezier ervan.wink ;)


zwarteparel93
Website Member
Posts :2

Website Member
2008-07-02 - 13:22:51 send message to zwarteparel93

DAT VOGELS IN HET DONKER ZITTEN MOET HAAST UIT DE MIDELEEUWEN ZIJN. MENS EN DIER HEBBEN LICHT NODIG. DAT DEZE KOPPELS 3 NESTEN PER JAAR LEGGEN IS AL VEEL, MAAR BEGRIJPELIJK OMDAT ZE ZICH OP GEEN ANDERE MANIER VERMAKEN. WAAROM ZOVEEL NESTEN ER IS AL VEEL ER WORDT AL VEEL AANGEBODEN, DUS ER IS ZEKER GEEN TEKORT. IETS MINDER KWEKEN MAAKT DAT DE PRIJS OMHOOG GAAT, JE KRIJGT SERIEUZERE KOPERS DIE WAARSCHIJNLIJK OOK GOED NADENKEN VOOR DAT ZE EEN VOGEL KOPEN. U ZOU EEN GOED KOPPEL HEBBEN ALS ZE ONDER BETERE OMSTANDIGHEDEN DUS INCLUSIEF VERMAAK EN GENOEG LICHT NOG ZULLEN PRESTEREN EN ZELFS DAN LIJKT ME EEN NESTJE PER JAAR MEER ALS GENOEG.




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 78 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede