Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > De Bodembedekker van het jaar????? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



JeroenBosch
Oud Lid
Posts :75

Oud Lid
2004-04-21 - 16:40:10 send message to JeroenBosch

Ik wou nog even wat vermelden over beuken houtsnippers:

In de champignonnenteelt wordt gebuik gemaakt van gecomposteerde mest.

Om een product te kunnen composteren is het juist nuttig dat het snel 'verteert'. Dus de bewering dat een natuurlijkvezel materiaal (wat beukenhout in feite is) niet schimmelt is wetenschappelijk onjuist.

Groeten Jeroen


Clint
Website Member
Posts :70

Website Member
2004-04-21 - 17:02:26 send message to Clint

Een interessante discussie ja. Jammer dat we noch van ene Jeroen, noch van "de importeur" te horen krijgen hoe die jarenlange wetenschappelijke proeven met dit product er uit hebben gezien. Noch in welke vakbladen de resultaten van die proeven zijn na te lezen. Losse A4tjes over het net versturen zegt me niet zoveel.
Reclamefolders die handelen over al dan niet nieuwe producten hebben we wel voldoende gelezen.
Het argument stof staat nog steeds rechtovereind! En dat is eigenlijk waar de discussie aangaande dit product overging.
Beukensnippers schimmelen inderdaad. Onder de waterbak waar het altijd vochtig is moet je twee maal per week verse beukensnippers aanbrengen.
Edoch; ik zie liever schimmel op beukensnippers dan beschimmelde dreigementen van een importeur die tracht een zaak op te bouwen. Op mijn sympathie hoeft u niet te rekenen. Beter toch om met argumenten uw zaak te behartigen.

Groet,

Rob.


JeroenBosch
Oud Lid
Posts :75

Oud Lid
2004-04-21 - 17:19:39 send message to JeroenBosch

wat betreft stof, is voor mij al een gesloten hoofdstuk. Ik wil het nog wel een keer herhalen:
Het stoft zeer weinig, en dat zeer weinig gebeurt alleen met het strooien! Deze stof is niet schadelijk!


Testrapporten lijken mij interessanter dan een artikel in een vakblad, en niet te vergeten: eigen ervaringen. Deze testrapporten zijn opgemaakt door wetenschappers, en dus naar eerlijkheid gemaakt.

Hieronder een reactie van een grote kweker van halsbanden:


LantroX Natural Zeolite is een nieuwe bodembedekker die ik sind kort in gebruik heb voor mijn vogels.
Al na enige tijd was het al duidelijk dat dit produkt een hele verbetering is ten opzichte van de houtsnippers die ik hiervoor gebruikte.

Wanneer de ontlasting van een vogel op de bodem valt, vouwt Lantrox Natural Zeolite zich als het ware om de ontlasting heen en pakt het in. Hierdoor is het makkelijk te verwijderen en heb je geen stankoverlast meer van met name het schadelijke ammoniak.


Voor mensen die vogels buiten en binnen in kooien houden is het een sterke aanrader daar er geen onaangename geuren ontstaan en het ziet er een stuk netter uit. Een ander voordeel is dat bij het verwijderen van het vuil je geen stofwolken krijgt welke andere bodembedekkers wel veroorzaken. Al met al een grote verbetering voor onze vogelverzorging. Daarnaast gebruik ik de eucalyptus reiniger om zodoende niet alleen een schoon vogelverblijf te krijgen maar ook nog een aangename geur welke voor de vogels absoluut niet schadelijk is.

Groeten,
Sjack Bastiaan

groeten Jeroen





Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-04-21 - 17:41:23 send message to Hawkeye_NL

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

user wiped their message


ara-tje
Oud Lid
Posts :4

Oud Lid
2004-04-21 - 17:49:33 send message to ara-tje

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

foute reactie?


IGGINO
Website Member
Posts :206

Website Member
2004-04-21 - 17:54:40 send message to IGGINO

Ik ben een lorikweker gepecialiseerd in de kleine soorten. Zoals iedereen wel weet kunnen deze de kooi en dus ook de bodem erg vuil maken. De kleine soorten zitten in kweekbakken en als bodembedekker gebruik ik momenteel nog beukensnippers. En ik kan u zeggen dat binnen de 4 dagen er schimmel op staat. Omdat het hout de uitwerpselen en het water van te baden niet te baas kunnen. Voor gewone parkieten is dit natuurlijk anders.
Daarom dat ik aan het overwegen ben voor dit eens uit te proberen maar ik vind het te duur omdat ik toch elke week de kweekbakken moet schoon maken. Dus de bodembedekking gaat elke week weg en dan heb ik op een maand wel veel nodig.


JeroenBosch
Oud Lid
Posts :75

Oud Lid
2004-04-21 - 17:58:11 send message to JeroenBosch

Ik wil even vermelden dat ik het geen nut meer vind om de discussie onnodig op te blazen en dat wij ons er verder van distantieren.

Men kan het product proberen en oordelen.

Groeten Jeroen


Importeur
Oud Lid
Posts :2

Oud Lid
2004-04-21 - 18:48:54 send message to Importeur

Zeolife, Alberda Envrionmental
Zeolife is agent voor de Benelux.
Hoofd importeur, Engeland

KvK 34181930

Lantrox, Depotnummer 1049683
Benelux Merkenbureau

Mijne heren,

Deze discussie loopt onnodig uit de hand.
Ieder mag zelf oordelen en de voorkeur voor het gebruik van zijn of haar ideale bodembedekker bepalen.
De opmerking van harde maatregelen, heeft slechts betrekking gehad op beweringen van sterfte onder vogels. Deze willen wij best nuanceren, mocht dit de gemoederen kunnen bedaren.
Laten we kalm en rustig blijven en de toon een beetje vriendelijk zetten.

Wij zijn niets juridisch van plan, anders dan wanneer mensen dergelijke beweringen handhaven.
Wij willen u vragen niet langer zo door te graven op een in feite zo onbelangrijk onderwerp.

Niemand hoeft voor het gebruik van het product te kiezen. Wilt u andere producten gebruiken en bent u daar van overtuigd: doen!

Hopende hiermee de discussie enigzins bekoeld te hebben.

Hoogachtend,
Zeolife


smedinga
Website Member
Posts :0

Website Member
2004-04-21 - 19:45:15 send message to smedinga

Jeroen volledig mee eens, dat er nou toevallig een kreet wordt geuit als "bodem bedekker van het jaar" hadden we misschien niet moeten doen, je ziet dat mensen toch teveel de vogels sport met auto's gaan vergelijken. Toen ik met beukensnippers ben begonnen heb ik me trouwens niet verdiept in het ontstaan van een beuk, wel heb ik geconstateerd dat water onder mijn drinkbakken veel schimmel veroorzaakt op de beuken snippers, ik weet zeker dat als mijn ara's over de grond lopen en in contact komen met deze schimmels dat dit niet gzond is. Ik moest net als voorgaande schrijvers geregeld snippers vervangen op die plaatsen.
Over het stof gesproken, ik heb daadwerkelijk alles al getest in mijn kweekruimtes, ook beuken snippers geven stof (wie het tegendeel beweerd mag bij mij komen dan zal ik het demonstreren) tevens wil ik opmerken dat mensen eerst maar eens het materiaal moeten testen en dan hun gegronde mening geven,

het zeoliet (lantrox) wat ik op dit moment in mijn kooien heb liggen voldoet aan mijn eisen, ik zal jullie wel vertellen dat ik alleen het beste materiaal voor mijn vogels wil, troep accepteer ik niet.
Dat ik meteen een grote hoeveelheid heb aangeschaft komt omdat ik dit veel ga verbruiken, ook ik biedt Lantrox aan op mijn site omdat ik er volledig achter sta.

willen mensen er niet mee werken, dan is dat voor mij geen probleem hoor.



Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-04-21 - 19:56:58 send message to Hawkeye_NL

Smedinga,
Ik weet hoe goed jij bent voor je dieren en dat jij inderdaad zeer zware eisen steld aan alles wat er met je dieren te maken heeft. Dat is dus ook de reden dat ik met je heb afgesproken dat ik langs kom om LantroX te zien in praktijk. Ik wil het graag ook zelf hebben geprobeert voor ik een persoonlijke mening vorm.
Je kent mij, eerst zien dan geloven! Voor mij is deze eigen ervaring overigens betrouwbaarder dan welk rapport of onderzoek dan ook.

Daarnaast denk ik dat de discussie is beeďndigd op het moment dat "De Motor" zijn excusses aanbood voor zijn uitspraken. Hiermee is de oorsprong van deze discussie dan ook verdwenen en houd het voor mij ook op!wink ;)


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-05-03 - 15:19:54 send message to Hawkeye_NL

Zoals Beloofd heb ik nu zelf een zak met LantroX in huis. Ik heb in de eerste plaats mijn grasparkiet "Chico" zijn kooi gevuld met een laagje van deze bodembedekker. Waarom deze? Simpel. Mijn voličre is net gevuld met 1 zak beukensnippers grof en ik vind het zonde om gelijk alles maar weer weg te gooien. Daarom!
Mijn eerste bevindingen:

LantoX is totaal anders van structuur als dan ik mij had voorgesteld. Omdat het zwaar word genoemd en omdat het op de tekeningen die ik had gezien grof zou zijn had ik het idee dat ik in de zak een soort van grindkorrel zou aantreffen met de structuur van bijv. lavasteen. Je weet wel, grof met gaten! Maar in plaats daarvan is het een fijn grind zoals je ook wel als aquaria grind ziet. Het heeft een natuurlijk & fris aanzien. Als ik met mijn handen door het grind graai blijft er een meel achtige substantie aan mijn hand achter zoals je hebt met bijv. krijt. Het is echter geen stof. Op het moment dat ik in mijn handen klap valt het nagenoeg loodrecht naar de grond. Geen stofwolk, geen ademhalingsproblemen geen bende.

Het ligt nu vanaf 1 mei in de kooi en de ontlasting die mijn parkiet erop heeft gegooit is nagenoeg door het spul geabsorbeert. Water die ik gisteren (opzettelijk) heb geknoeit is volledig opgezogen en de bodem van de kooi is nu 1 dag later 100% droog.

Omdat ik het nog maar net gebruik kan ik verder nog geen info geven. Ik zal hier later op terug komen.

Groet,
Erwin


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2004-05-03 - 23:55:12 send message to natasja

hoi Erwin , fijn om te zien dat het middel je zo goed bevalt en je dit ook uitgebreid vermeld in deze discussie , ben erg benieuwd naar het verdere verloop van je test happy :)


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-05-18 - 11:31:21 send message to Hawkeye_NL

Even een kleine update wink ;)

Ik heb LantroX nu 18 dagen getest en kom tot een voorlopige uitspraak. LET OP! Dit is mijn persoonlijke mening en ondervinding(en) tot dit moment.

LantroX doet het bij mijn parkieten kooi zoals je mag verwachten van een boddembedekking goed. Het product blijft perfect absorberen en droogt daarna weer 100% op. Het ontrekt de vocht volledig aan de ontlasting waardoor deze als een droge klont achterblijft. Het product omsluit de ontlasting als ware en je ruikt hierdoor ook geen nare luchtjes. Voor mij is het makkelijk om nu de resten van voer, ontlasing en fruit weg te halen doordat het droog is waardoor ik een minimum aan bodembedekking weggooi. Doordat het product vrij zwaar is is het mogelijk om met een stofzuiger (laag vermogen) los kaf uit de bak te zuigen zonder dat je direct het product opzuigt. Hierdoor verleng je de gebruiksduur. (Heb ik vandaag persoonlijk getest).

Ik heb al die tijd in ijn keuken een paar bakjes met dit product neergezet en een paar testjes gedaan. In 1 bakje had ik voerresten en vers voer gegooit. In 1 bakje had ik ontlasing van mijn papegaaien gedaan en in 1 bakje had ik alleen het product gedaan. lke dag tijdens de afwas sproeide ik de bakjes goed nat. Ik heb hetzelfde gedaan met bakjes met beukensnippers.

Bakjes met voer:
Bij het bakje met voer blijkt dat LantroX de vocht goed absorbeert en dan de zaden geen kans krijgen om vocht te onttrekken aan het product. Hierdoor is er niet 1 zaadje ontkiemt. Bij de beukensnippers blijkt dat een groot aantal zaden kunnen ontkiemen doordat ze genoeg vocht kunnen onttrekken aan de snippers.

Bakjes met ontlasting:
De ontlasting is volledig droog en als klont te verwijderen uit de LantroX. Bij de beukensnippers is het redelijk droog maar blijft het open liggen.

Bakjes met product:
Lantrox is volledig droog en kan gewoon gebruikt worden als bodembedekking. Beukensnippers zijn nat en moeten eerst drogen alvorens ik het weer kan gebruiken. (Geen van twee blijkt te schimmelen tijdens deze kleine testjes!)

Is er geen nadelen te vinden aan LantroX dan? Jawel! LantroX of eigenlijk het product Zeoliet laat als je het vastpakt net als krijt een poedervormige substantie achter op je handen. Je kan dit makkelijk afkloppen waarna het direct dood op de grond valt dus het is geen stof dat gaat dwalen of blijft hangen. Als je het in een voličre hebt liggen dan blijft dit dus aan je voetzolen achter waardoor je hier rekening mee moet houden dat je het niet mee het huis inloopt. Kleine test leren dat het voornamelijk sporen achter kan laten op bijv. tapijt of vloerbedekking. Je kan dit achteraf wel gewoon opzuigen of opruimen. Op droge ondergronden zoals tegels en betonvloer blijft nagenoeg geen sporen achter.

Ik wil nog even duidelijk melden dat bovenstaande persoonlijke testen zijn door nieuwschierigheid geboren. Het resultaat geef ik alleen omdat ik dit belooft heb en is niet bedoeld om mensen positief als negatief te beinvloeden. Het is dan ook niet toegestaan deze gegevens te gebruiken voor reclame of referentie voor of tegen het product.


JeroenBosch
Oud Lid
Posts :75

Oud Lid
2004-05-18 - 13:49:48 send message to JeroenBosch

Beste Hawkeye,

Ik ben blij dat je je reactie hebt gegeven, en dat ook jij het als een goed product inziet.

Een tip om die "krijtsporen" te laten verdwijnen:
Maak LantroX vochtig met Eucaluptus Reiniger, dit laat de krijtsporen verdwijnen en geeft een aangename geur. Ook houdt het luis en mijt op afstand.

Ik wil dan ook nog even zeggen dat ik die testjes van jou goed vind.

Groeten Jeroen


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2004-05-18 - 16:53:21 send message to Karel

Als buitenstaander heb ik de discussie met belangstelling gevolgd en vind het "eindresultaat" zeer bevredigend.

Erwin,
Ik vind de testjes prima. Daar hebben we echt wat aan. Ik ben overtuigd en ga de korrels proberen in mijn binnenvolieres en nachthokken. Ook de toevoeging van eucaluptus reiniger, lijkt me een goede "stankverdrijver".

Jeroen,
Een vraagje nog. Omdat onze vogels vleeseters zijn, komen er nog al eens restjes vlees op de vloer terecht. Nu de temperaturen weer stijgen, trekken deze resten onmiddelijk vliegen aan, met als gevolg binnen een paar dagen maden-explosies in de bodembedekking en vooral onder de waterbak.
Is er een middel dat ik over/bij de korrels kan gebruiken tegen dit probleem of werkt de eucaluptus reiniger ook hier tegen?





Plaats een reactie



Er zijn in totaal 141 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede